Geruchten drijven koers Numico op

Voedingsmiddelenfabrikant Numico boekte vanochtend een koerswinst van bijna 5 procent op een rustige beurs. De AEX-index kon door het vriendelijke beursklimaat met 0,,9 procent stijgen naar 594 punten.

Numico was vanochtend de blikvanger op de beurs. Het voedingsmiddelen- en vitaminepreparaten concern staat al enkele dagen flink in de belangstelling van beleggers. Topman Van der Wielen van Numico noemde Novartis, AHP en Bristol-Myers Squibb als mogelijke fusiekandidaten voor Numico.

Het aandeel Numico steeg met 4,8 procent tot 48,70 euro, maar handelaren vinden de ontboezemingen van bestuursvoorzitter Van der Wielen ,,hoogst onverstandig''. Analisten raden Van der Wielen aan met overnamekandidaten om de tafel te gaan zitten, in plaats van ze via de media het hof te maken.

Een analist ziet een gevaar in Van der Wielens uitlatingen: ,,Als Numico niet binnen een afzienbare tijd met een bod van een kandidaat komt, zal het aandeel een flinke tuimeling maken. En daarbij is niemand gebaat.''

Naast Numico maakte geen van de andere hoofdfondsen vanochtend flinke klappers. De AEX-index met de 25 meest verhandelde fondsen stond voor ongeveer de helft in de min.

UPC en KPN stegen respectievelijk met 2 en 1 procent. KPN won aan waarde na berichten, die overigens tegengesproken werden, dat France Telecom-onderdeel Orange belangstelling zou hebben voor KPN's mobieletelefoniedochter E-Plus.

Verder was de handel magertjes. Echte omzetten bleven uit, mede omdat beleggers afwachten of de renteverlagingen in de Verenigde Staten effect hebben gehad. Morgen worden cijfers van het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten bekend gemaakt. Daarbij komt nog dat de beurzen in Londen en op Wall Street vandaag gesloten zijn. Beleggers kijken de situatie liever even aan en wachten op de gedragingen van die buitenlandse beurzen.

Op de lokale markt sprongen Ajax en Vredestein eruit. De bandenfabrikant werd ruim 10 procent duurder op 7,05 euro. De plaatsing van Ajax voor de voorronde van de Champions League duwde de voetbalclub in de vroege ochtend 7,91 procent omhoog tot 7,50 euro.

Tegen 10.00 uur werd de handel in Ajax stilgelegd, in afwachting van een nader bericht. Daaruit bleek dat de FIOD een inval heeft gedaan bij Ajax, dat wordt verdacht van onrechtmatige betalingen. Tegen 13.00 uur was de handel in Ajax nog niet hervat.