Fotograaf van `Che' Guevara overleden

Alberto Korda fotografeerde de icoon van de Cubaanse revolutie: Ernesto `Che' Guevara. Het peinzend portret met baret, door Korda `De heroïsche guerrilla' genoemd', was in de jaren zeventig alomtegenwoordig op de T-shirts en posters van de linkse jeugd. Vrijdag overleed de Cubaanse fotograaf op 72-jarige leeftijd in Parijs, waar een expositie van zijn werk plaatsvond.

Korda, die eigenlijk Alberto Diaz Gutierrez heette, begon als modefotograaf en voegde zich na de Cubaanse revolutie van 1959 bij een groep jonge fotografen die de eerste jaren van Fidel Castro's bewind wilden registreren. Het portret van Guevara werd op 5 maart 1960 genomen tijdens een begrafenis in Havana van 136 mensen die waren omgekomen bij een explosie. Korda nam de foto zonder dat Guevara zich daarvan bewust was.

Destijds werd de foto geweigerd door Korda's werkgever, de krant Revolucion. Korda gaf in 1967 een kopie van de foto aan een Italiaanse bezoeker. Toen `Che' kort daarna overleed tijdens zijn poging de revolutie naar Bolivia uit te breiden, begon de Italiaan de foto te verspreiden.

Korda heeft nooit royalties ontvangen voor de vele reproducties die van zijn foto in omloop kwamen. Hij verzette zich niet tegen het gebruik van zijn foto als symbool van protest, maar de laatste jaren probeerde hij wel commerciële reproducties tegen te houden. Vorig jaar werd door de rechter bepaald dat een Brits reclamebedrijf hem 100.000 gulden moest betalen vanwege het gebruik van de foto van Guevara in een campagne voor Smirnoff Wodka. Korda besteedde het geld aan medicijnen voor kinderen in Cuba.