FIOD doet inval bij Ajax

De voetbalclub Ajax wordt verdacht van fraude met loon- en inkomstenbelasting bij het aantrekken van twee spelers in 1997. Dat heeft het openbaar ministerie in Amsterdam vanochtend bekendgemaakt.

De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) en de Economische Controle Dienst (ECD) hebben vanochtend in het kader van een strafrechtelijk onderzoek een inval gedaan bij de Amsterdamse club. Volgens het OM ,,bestaat het vermoeden dat er betalingen zijn verricht die zijn gepresenteerd als onbelaste transfervergoedingen'' terwijl deze eigenlijk als loon moeten worden aangemerkt.

Volgens Ajax-directeur Arie van Eijden hebben de verdenkingen betrekking op transfers uit 1997. De club trok in dat jaar onder meer de Georgiër Shota Arveladze en de Deen Michael Laudrup aan. Arveladze is vanochtend verhoord, zo bevestigt de FIOD.

De directie van Ajax heeft van de FIOD wel een ,,vingerwijzing'' gekregen over de aard van het onderzoek. ,,Maar daar mag ik verder niets over zeggen'', aldus Van Eijden. ,,Ik hoop dat het bij een routinematig onderzoek blijft. Momenteel kan ik de ernst van de beschuldigingen niet bepalen. Nu zijn slechts de inleidende beschietingen begonnen.''

Behalve bij Ajax hebben FIOD en ECD op diverse plaatsen in binnen- en buitenland onderzoek verricht, aldus het OM. Het gaat om verdenkingen van belastingontduiking waarbij de belastingdienst voor minstens 5 miljoen is benadeeld. Ook wordt onderzocht of sprake is van valsheid in geschrifte bij contracten. Een ,,aantal personen'' is aangehouden. Op de beurs is de handel in het aandeel Ajax stilgelegd.