FC Utrecht en Ajax de grote winnaars

Ajax en FC Utrecht zijn de winnaars van de slotronde in de eredivisie. De derde plaats van Ajax geeft recht op deelname aan de voorronde van de Champions League, Utrecht plaatste zich voor de UEFA Cup.

Ajax won gisteren thuis met 5-1 van AZ en passeerde op de ranglijst Roda JC, dat in Waalwijk met 3-2 verloor van RKC, voor de laatste speeldag ook nog in de race voor Europees voetbal. Ajax speelt volgend seizoen in de voorronde van de Champions League, waarvoor kampioen PSV en nummer twee Feyenoord zich al eerder plaatsten. Vier ploegen – Roda JC, FC Utrecht, Vitesse en RKC – behaalden dit seizoen 59 punten.

Roda JC (vierde) komt uit in de UEFA Cup, evenals FC Utrecht dat zich dankzij een 6-0 zege op FC Groningen verrassend verzekerde van Europees voetbal. Grote verliezer van de slotronde was Vitesse, dat bij Sparta niet verder kwam dan een 2-2 gelijkspel. Vitesse eindigde op de zesde plaats, omdat FC Utrecht een beter doelsaldo heeft. Vitesse speelt volgend jaar geen Europees voetbal, RKC (zevende) evenmin. De Waalwijkers hebben een slechter doelsaldo dan zowel Vitesse als FC Utrecht.

Voor de ploeg uit de Domstad was het behalen van Europees voetbal de bekroning op een sterke reeks wedstrijden in de slotfase van de competitie. Utrecht begon het duel met Groningen in de wetenschap dat het afhankelijk was van de resultaten van de concurrenten Ajax, Roda, RKC en Vitesse. Gelukkig voor de vechtersploeg van coach Adelaar stond voor Groningen niets meer op het spel. Temeer daar Utrecht veel moest scoren om het doelsaldo op te vijzelen.

Clubtopscorer Gluscevic opende in Galgenwaard al in de tweede minuut de score, waarna Van Mol (tweemaal) en Kuyt de thuisploeg nog voor de rust op een comfortabele 4-0 voorsprong zetten. Na rust maakten Tanghe en weer Gluscevic het halve dozijn vol. Na afloop van het duel moesten spelers, trainer en publiek nog enkele minuten in spanning wachten, totdat bekend werd dat Vitesse op 2-2 was blijven steken. Daarna barste het feest los in Utrecht, want de ploeg had al tien jaar geen Europees voetbal gespeeld.

De strijd om degradatie is nog niet beslist. Hekkensluiter RBC is de enige die definitief degradeert. Sparta moet zeker nacompetitie spelen. Fortuna Sittard kan deze play-off ontlopen als het de naar donderdag verplaatste wedstrijd tegen Willem II wint en De Graafschap dezelfde dag van NAC verliest. De twee wedstrijden werden uitgesteld doordat NAC dit weekeinde niet wilde spelen omdat een speler van de Bredase club, Ferrie van Vliet, en zijn vriendin bij een auto-ongeluk om het leven kwamen.

Dit weekeinde werden nog drie wedstrijden gespeeld die niet meer van belang waren. Kampioen PSV won met 4-2 van NEC door drie treffers van spits Bruggink. Feyenoord versloeg RBC met 1-0 door een doelpunt van de Zweed Elmander. Heerenveen en Twente speelden gelijk: 1-1.