Een voorjaarsbuitje van goudstukken

In het zuidoosten van Egypte regent het goudstukken en mobiele telefoons. Een onafhankelijke kandidaat voor de Shura, een adviesgevende raad, besprenkelt de inwoners van zijn kiesdistrict ermee om hen te verleiden hun stem aan hem te geven.

Volgens de lokale politie is de laatste vier dagen een zweefvliegtuig met de naam en het verkiezingssymbool van Samir Harres Agaybi verschenen boven het district aan de Rode Zee, waaruit mobiele telefoons, goudstukken en bankbiljetten van 10 en 20 pond (6,5 en 13 gulden) werden afgeworpen. Het was niet duidelijk of Agaybi zelf in het toestel zat. De kandidaat heeft de lokale autoriteiten bovendien auto's en ,,kostbare cadeaus'' aangeboden.

De Shura fungeert als een soort Eerste Kamer, en geeft adviezen ten aanzien van de regeringspolitiek en de grondwet. Maar lidmaatschap brengt aanzienlijke invloed met zich mee, wat Agaybi's kostbare campagne verklaart.

De verkiezingen voor een derde van de 264 zetels, die over drie fasen zijn verdeeld, begonnen 16 mei en duren tot 12 juni. De opkomst is vooralsnog zeer laag, wat volgens waarnemers een groot gebrek aan belangstelling van de zijde van de bevolking weerspiegelt.

Hoe het met de opkomst in Agaybi's district gaat, is niet bekend.