Dwarse bisschop huwt in Moon-sekte

De voormalige aartsbisschop van Zambia, de 71-jarige monseigneur Emmanuel Milingo, heeft het Vaticaan in grote verlegenheid gebracht door afgelopen weekeinde te trouwen. Volgens Milingo is het celibaat achterhaald en heeft het een hele reeks misstanden veroorzaakt.

Milingo is al jaren een dwarsligger. Toen hij eind jaren zestig tot aartsbisschop van Lusaka werd gewijd, was hij met 39 jaar een van de jongste Afrikaanse katholieke leiders. Maar al vrij snel daarna kreeg het Vaticaan spijt. Milingo baarde opzien met zijn optreden als duiveluitdrijver en wonderdokter. In 1982 haalde de curie hem naar Rome om te proberen hem uit de schijnwerpers te halen. Hij werd steeds meer op een zijspoor gezet, en mag sinds 1996 niet meer de mis opdragen.

Milenga trouwde tegelijk met een zestigtal anderen, in een groepshuwelijk dat zondag in New York was georganiseerd door de Koreaanse Moon-sekte. Zijn bruid is een 41-jarige acupuncturiste uit Zuid-Korea, voor hem uitgezocht door Moon Sung Myung. Hij had zijn nieuwe vrouw donderdag voor het eerst ontmoet en vond haar `fantastisch'.

De voormalige aartbisschop van Lusaka – het Vaticaan had hem gedwongen die functie neer te leggen – hoopt een gezin te stichten. ,,Als God het toestaat'' zei hij, met een verwijzing naar Abraham, die volgens de bijbel op honderdjarige leeftijd nog kinderen verwekte.

Milingo zegt dat hij de mis blijft opdragen en zich katholiek blijft voelen. Hij verwerpt alleen het celibaat. ,,Het offer van een celibatair leven heeft zijn functie gehad,'' zei hij in een geschreven verklaring. ,,We leven in een tijd waarin iedere man en vrouw worden opgeroepen om de oorspronkelijke taak te voltooien en een afspiegeling te zijn van Gods aanschijn.''

Het celibaat heeft in de kerk geleid tot ,,allerlei soorten heiligschennis'' en ,,illegitieme kinderen'', zei hij. Hij verwees daarbij ook naar priesters die nonnen zwanger hebben gemaakt en toenemende homoseksualiteit. ,,Het bloed van Satan is binnen de kerk blijven stromen,'' aldus Milingo.

Het Vaticaan heeft nog niet officieel gereageerd. Volgens de officiele regels heeft Milingo zich met zijn huwelijk zelf geëxcommuniceerd, d.w.z. buiten de katholieke gemeenschap gezet.