Derde plaats Ajax is Van Eijden te laag

Directeur Arie van Eijden van Ajax is niet tevreden. Zijn club werd derde. ,,Maar we hebben kansen gehad om tweede te worden en die zijn niet benut.''

Nadat hij vanuit een hoekje in de perszaal uit de mond van trainer Co Adriaanse had vernomen welke doelstellingen er dit seizoen door Ajax allemaal zijn gehaald, gaf directeur Arie van Eijden zijn visie op de prestaties van de Amsterdamse club. Die klonk aanmerkelijk minder positief. ,,Ajax mag niet tevreden zijn over dit seizoen. We hebben kansen gehad om tweede te worden en die niet benut.'' En als reactie op de berusting van Adriaanse dat PSV ook volgend seizoen niet te kloppen is: ,,Ajax gaat altijd voor de hoogste plek.''

Vanuit zakelijk en sportief oogpunt waren dat woorden die aanmerkelijk beter pasten bij een club met een begroting van meer dan honderd miljoen, dan het bescheiden verwachtingspatroon dat Adriaanse een jaar lang heeft gecreëerd. Ajax hoefde immers maar bij de eerste vijf te eindigen om het seizoen als geslaagd te beschouwen. Vooral dankzij RKC, dat concurrent Roda JC versloeg, kwalificeerde Ajax zich voor de voorronde van de Champions League. Met de hulp ook van AZ dat gistermiddag met de gedachten al op een vakantie-eiland vertoefde en zich in de Arena met 5-1 liet wegspelen. Van Eijden refereerde aan de talrijke mogelijkheden die Ajax dit seizoen onbenut liet om Feyenoord van de tweede plaats te stoten.

Ondanks de duidelijke taal van zijn directeur was het gisteren een mooie dag voor Adriaanse. De derde plek duwde hem wat steviger in het zadel. Als Ajax op 2 juli de training hervat voor het nieuwe seizoen zal Adriaanse opnieuw voor de spelersgroep staan als hoofdcoach. Zo verzekerde Van Eijden met de hand op zijn hart. Dit in weerwil van alle geruchten die afgelopen dagen de ronde deden. ,,We zijn tevreden over datgene dat zich aan het ontwikkelen is'', zei Van Eijden.

Adriaanse gaf zelf aan wat hij in een seizoen heeft bereikt. ,,We hebben gesaneerd binnen de selectie door spelers te verhuren waardoor jonge talenten een kans kregen. We hebben aanvallend voetbal gespeeld en de meeste doelpunten gemaakt: 85. En we hebben aan de doelstelling voldaan door bij de eerste vijf te eindigen zodat Ajax volgend seizoen verzekerd is van Europees voetbal. De afgelopen jaren kwam Ajax niet verder dan een vijfde en zesde plaats.''

Volgens Adriaanse heeft de huidige selectie van Ajax de potentie door te groeien. Dat is ook wel nodig want hij wil volgend seizoen meer punten halen en minder doelpunten tegen krijgen. Adriaanse denkt dat zijn jonge spelers veel ervaring kunnen opdoen in de Champions League. Ajax zal zich echter nog danig moeten versterken om op het hoogste podium van het Europese voetbal een vuist te kunnen maken. Adriaanse zoekt nog een rechtsback en een linksbuiten. Kennelijk wist hij gisteren niet wat Van Eijden al wel wist: het grote talent Arjen Robben van FC Groningen, heeft voor PSV gekozen. Ajax wilde direct over hem beschikken en heeft recent nog een bod op hem gedaan. PSV laat Robben een jaar zijn school afmaken. ,,PSV ligt in de planning een á twee jaar op ons voor'', aldus Van Eijden. ,,Zij hebben in Eindhoven Bouma, Ramzi en Kolkka nog achter de hand voor die positie.''

Het grootste probleem dat Ajax achtervolgt vormt een erfenis uit het verleden. Door een matig aankoopbeleid heeft Ajax een stuwmeer van spelers gekregen die het waarschijnlijk aan de straatstenen niet kwijtraakt. Van de 59 contractspelers mogen er zeventien vertrekken. Het gaat om de categorie spelers Hoekstra, Babangida en Van Halst. Wat de toekomst wordt van Witschge en Winter is ook onduidelijk. Zij zaten gisteren samen op de tribune. Winter zal deze week tekst en uitleg geven. Witschge werd gisteren voortdurend toegezongen door de F-Side. Zelfs na de wedstrijd klonk het nog: ,,Wij willen Witschge zien.'' Deze week heeft hij een onderhoud met directeur Van Eijden over zijn opmerking dat Adriaanse wat hem betreft ,,door de stront kan zakken.'' Van Eijden: ,,Zo ga je niet met elkaar om. Hij heeft een belofte niet gestand gedaan. Richard zorgde een aantal wedstrijden voor wat meer elan in het elftal. Maar hij maakte ook basisfouten.'' Ajax zal deze spelers niet transfervrij laten vertrekken. Van Eijden: ,,Wij hebben een lange adem.''

Dat zal de club ook moeten hebben met de talenten Hersi en Bobson die niet naar satellietclub Haarlem willen verhuizen. Adriaanse: ,,Ook voor Hersi is dat echt het beste. Met Knopper en Van der Gun voor zich als concurrenten op de positie van nummer 10 komt hij volgend seizoen bij ons niet veel aan spelen toe. In de eredivisie weet ik geen club die hem op huurbasis 36 duels kan gebruiken. Dan kan het ook mislopen, zoals met Hosé die zelfs reserve werd van het tweede van De Graafschap.''

    • Erik Oudshoorn