Aanslagen treffen Jeruzalem

In West-Jeruzalem zijn gisteren twee met explosieven volgepakte auto's ontploft kort voor de nieuwe Amerikaanse speciale afgezant William Burns er begon aan zijn missie om een eind te maken aan het Israëlisch-Palestijnse geweld. Bij de eerste aanslag, opgeëist door het seculiere Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), vielen geen slachtoffers, bij de tweede, van de fundamentalistische Islamitische Jihad, vielen twee gewonden.

Een adviseur van de Israëlische premier Sharon beschuldigde de Palestijnse leider Yasser Arafat ervan voor de ,,huidige terreurgolf'' verantwoordelijk te zijn. Volgens de adviseur is dit het Palestijnse antwoord op de ,,uitgestoken hand'' van Sharon, namelijk het eenzijdige staakt-het-vuren dat hij 22 mei afkondigde.

De Palestijnen, die het staakt-het-vuren hebben gebrandmerkt als ,,loze retoriek'', zeggen dat het Israëlische leger er zich ook niet aan houdt. De chef van de openbare veiligheid in de Gazastrook, generaal Abdelrazak al-Majaida, zei gisteren dat Israël in zijn gebied 96 keer het bestand had geschonden. Hij telde 36 niet-uitgelokte gewapende aanvallen op Palestijnen, 28 verwoestingen van landbouwgrond, 21 invallen in autonome zones en 11 andere incidenten.

William Burns ontmoette gisteren zowel Israëlische als Palestijnse leiders. Op Arafat, die hij in Ramallah sprak, deed hij een dringend beroep al het mogelijke te doen om aanslagen op Israël te voorkomen.