VS weer open voor EU-vlees

De Verenigde Staten hebben gisteren het invoerverbod voor varkensvlees opgeheven voor tien EU-landen. Het verbod blijft van kracht voor landen waar mond- en klauwzeer is geconstateerd, waaronder Nederland.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw stelde dat het risico op besmetting met het mond- en klauwzeervirus beduidend is verminderd. De Amerikaanse overheid besloot daarop de grenzen weer te openen voor landen waar nooit een geval van mond- en klauwzeer (MKZ) werd vastgesteld, waaronder Denemarken, Duitsland en België. Denemarken was door het verbod het zwaarst getroffen. De VS vormen voor Denemarken de belangrijkste afzetmarkt voor varkensvlees. Canada hief het importverbod een week geleden al op.

De VS stelden half maart een verbod in op de invoer van rauw vlees uit vijftien EU-landen, uit angst voor verbreiding van de mond- en klauwzeerepidemie. De veeziekte woedde op dat moment hevig in Groot-Brittannië, en was inmiddels overgeslagen naar Frankrijk. In de VS was de ziekte sinds 1929 niet voorgekomen.

Voor vlees uit Groot-Brittannië, Frankrijk, Nederland, Griekenland en Ierland blijven de Amerikaanse grenzen voorlopig gesloten. Het invoerverbod op rundvlees wegens de gekkekoeienziekte (BSE) blijft eveneens van kracht.

De VS benadrukken dat de versoepeling van het importverbod niet betekent dat de preventieve maatregelen verminderen. ,,Wij blijven waakzaam'', aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Landbouw.

De jaarlijkse vleesimport waarop het verbod van toepassing is, bedraagt naar schatting 278 miljoen dollar (714 miljoen gulden). Daarvan betreft 197 miljoen dollar Deens varkensvlees.

Nederland is een van de kleinere leveranciers van vlees aan de VS, en exporteert ingeblikte ham, die niet onder het invoerverbod valt. Het rundersperma dat Nederland naar de VS exporteert, valt daar wel onder. Een medewerker van de Nederlandse ambassade in de VS vindt dat voor vlees uit ,,bepaalde gebieden in Nederland'' het verbod opgeheven moet worden.