Vastgoedindices wekken kritiek

Vastgoedindex EPRA lanceerde deze week samen met effectenhuis Merrill Lynch certificaten die de index volgen. De certificaten worden aan Euronext verhandeld. De handel in vastgoedfondsen zelf was deze week maar weinig spannend.

De AEX-index van de 25 meest verhandelde fondsen van de Amsterdamse beurs krijgt zonder twijfel de meeste aandacht. Maar ook andere indices kunnen interessant zijn, merken analisten op. Ze wijzen dan naar de twee grootste, aan Euronext genoteerde, vastgoedindices EPRA en GPR.

Zo introduceerde handelshuis Merrill Lynch deze week zijn Europa Immobilia-certificaten, die de vastgoedindex EPRA gaan volgen. De certificaten worden aan het einde van deze maand aan Euronext genoteerd.

De EPRA is een index van 84 Europese vastgoedbeleggingsmaatschappijen. Tien daarvan zijn Nederlands. Van die tien heeft Rodamco Europe met 4,28 procent het grootste belang in de EPRA-index. Nieuwe Steen maakt maar 0,47 procent van de index uit.

Onderzoeker Niels Hagemans van Global Property Research (GPR) heeft flinke kritiek op EPRA. ,,Het is slechts een marketingmiddel om de vastgoedsector te promoten.'' Hagemans' kritiek was te verwachten, GPR is namelijk EPRA's concurrent. Tegenspeler of niet, beide fondsen reageren vergelijkbaar stabiel. GPR stond een week geleden nog op 133,21 punten, gisteren was dat 133,67 punten. EPRA stijgt ook nauwelijks: van 1.258 punten vorige week naar 1.273 gisteren. Afgezet tegen het gedrag van de AEX van de afgelopen week is het helemaal niet gek: die leverde namelijk 1 procent in.

Volgens vastgoedanaliste Tinka Kleine van SNS Securities zijn de koersen van de GPR en EPRA misschien vrij stabiel, maar wordt er wel relatief veel verhandeld in vastgoedfondsen. Kleine is het eens met de kritiek op de afhankelijkheid van de EPRA, omdat bedrijven zelf mee bepalen wie in de index opgenomen wordt.

Het nieuws dat de laatste weken de grootste invloed op de koersen van Nederlandse vastgoedfondsen had, waren enkele aankopen van panden, een nieuwe bestuursvoorzitter voor Rodamco Europe en de topman van Uni-Invest die in het ziekenhuis terechtkwam.

De grootste invloed op een Nederlands vastgoedfonds was een negatief rapport begin deze maand van ABN Amro over VastNed Retail. De koers van het fonds leverde 5 procent in, en is die klap nog niet te boven gekomen, mede door het lage handelsvolume. Dit in tegenstelling tot aan de AEX genoteerde fondsen – die zijn stukken beweeglijker.

    • Freek Staps