Unieke kaarten uit KB gestolen

De politie in Londen heeft begin deze maand een 45-jarige man gearresteerd die ervan verdacht wordt ruim dertig 16e en 17e-eeuwse kaarten te hebben gestolen uit Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Dit meldt het juni-nummer van het Historisch Nieuwsblad, dat volgende week verschijnt.

De kaarten, waarvan de waarde wordt geschat op ruim een half miljoen gulden, verdwenen begin maart uit de leeszaal Bijzondere Collecties van de KB. Politie Haaglanden heeft de man inmiddels verhoord, maar wil in het belang van het onderzoek niets zeggen over de uitkomst. De verdachte wordt nog door vijf andere Europese landen gezocht voor vergelijkbare vergrijpen. Al deze landen hebben Engeland om zijn uitlevering verzocht. ,,De man legde zich toe op kaarten en prenten. Hij is goed op de hoogte van wat zich waar bevindt'', aldus een woordvoerder van politie Haaglanden. Het is onbekend of de verdachte alleen opereerde. Om de gestolen waren weer bij de rechtmatige eigenaars terug te krijgen, zal er mogelijk internationaal worden samengewerkt. Algemeen directeur van de KB Wim van Drimmelen wilde geen commentaar op de zaak geven.