Tegenvallende economische groei in VS

Het Amerikaanse departement van Handel heeft de raming van de economische groei in het eerste kwartaal gisteren bijgesteld naar 1,3 procent op jaarbasis. Een maand geleden werd de groei nog geschat op 2,0 procent.

Analisten rekenden op een neerwaartse bijstelling van het bruto binnenlands product tot 1,4 procent. Bankpresident Greenspan waarschuwde donderdag al dat de economische terugval mogelijk nog niet voorbij is.

Bedrijven zijn in de eerst drie maanden van dit jaar vooral druk geweest met het wegwerken van voorraden in plaats van nieuwe productie. Daarnaast werd gisteren bekend dat orders voor duurzame goederen in april met 4,2 procent op jaarbasis waren verminderd. De verkoop van bestaande huizen was in april teruggelopen met 5,0 procent op jaarbasis. De verkoop van nieuwe huizen was in april met 9 procent teruggelopen.

De verkoop van duurzame productiegoederen was gedaald met 5 procent, twee keer zo veel als verwacht. Deze daling bleek zich uit te strekken tot computers en andere technologische producten.

De diverse economische cijfers van gisteren bevestigden wat Alan Greenspan, voorzitter van de Federal Reserve, de Amerikaanse Centrale Bank, donderdagavond had gezegd. ,,We zijn nog niet vrij van het risico dat de economische zwakte ernstiger is dan we nu voorzien'', aldus Greenspan.

Hij wees er bovendien op dat de vijf renteverlagingen sinds begin dit jaar tijd nodig hebben om door te werken. ,,De periode van ondermaatse groei is nog niet voorbij'', aldus de Fed-voorzitter. De groei van 1,3 procent ligt overigens nog altijd boven de 1,0 procent groei van het laatste kwartaal van vorig jaar.

De lagere economische groei was geen grote verrassing voor economen, die een neerwaartse bijstelling hadden voorzien tot 1,4 procent op jaarbasis. Toch vrezen beleggers, de andere cijfers en de uitspraken van Greenspan in aanmerking genomen, dat het tweede kwartaal opnieuw een bijzonder magere groei zal laten zien, en dat het herstel van de bedrijfswinsten langer op zich laat wachten.

Wall Street reageerde lauw op de cijfers omdat de beurzen zich opmaakten voor een lang weekend. Het aantal verhandelde aandelen lag bijzonder laag.

Na de forse renteverlagingen tot nu toe van in totaal 2,5 procentpunt tot een niveau van 4,0 procent verwachten velen, zoals de economen van zakenbank Merrill Lynch, dat nog deze zomer de geldmarktrente zelfs tot 3,5 procent zal worden verlaagd.

De meningen zijn echter sterk verdeeld. Sommige analisten, zoals Edward Yardeni van zakenbank Deutsche Alex Brown, vonden de laatste renteverlaging al een stap te ver. Zij vrezen dat de snelle achtereenvolgende renteverlagingen al begin volgend jaar de inflatie aan zullen wakkeren. Hogere inflatie wordt, zoals bekend, bestreden met renteverhogingen.

    • Lucas Ligtenberg