Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Gesprek met de in Turkije geboren mr. Coskun Cörüz die dinsdag wordt beëdigd als Kamerlid voor het CDA. Thema's: de islam, de anti-homouitspraken van de Rotterdamse imam El-Moumni en het hoofddoekjesdebat. Verder een gesprek over de waarde van ons pensioen na de invoering van de euro. Ned.3, 12.07-13.03u.

VPRO-jubileumuitzending. Vijfenzeventig jaar televisie- en radiogeschiedenis in dertig minuten. Zie ook artikel Tom Rooduijn. Ned.3, 20.30-21.00u.

7-dagen. Aandacht voor het openbaar onderwijs in Almere. In die stad gingen als gevolg van het lerarentekort het afgelopen jaar kinderen nog maar vier dagen, en soms drie dagen naar school. De oplossingen gaan steeds meer in de richting van hbo-afgestudeerden uit andere richtingen. Gesprekken met ouders en bestuursleden. Ned.3, 21.05-21.40u.

DOCUMENTAIRES

Pearl Harbor. Zestig jaar nadat Japanse gevechtsvliegtuigen de Amerikaanse strijdkrachten aanvielen en vanuit de lucht dood en verderf zaaiden, gaat onderwaterarcheoloog dr. Bob Ballard op zoek naar overblijfselen van Japanse mini-onderzeeërs. De verrassingsaanval op Pearl Harbor luidde de Amerikaanse deelname aan WO II in. NGC,19.00-21.00u.

Correspondent. De tiener Karpama, algemeen gezien als de opvolger van de Dalai Lama, ontvluchtte in 1999 het klooster in Tibet en vertrok naar India. De jongen beschikt over enorme politieke en religieuze macht en vormt een bedreiging voor de verhoudingen tussen China en India. Afl.: The boy king. BBC2, 20.10-21.00u.

DNW - rooksignalen uit de nieuwe wereld. Slot van een tweeluik over dertigers die volkomen afgebrand de arbeidsmarkt hebben verlaten met stress, burnout en RSI. Hoe kijken zij terug op hun keuze voor het snelle geld en carrière? Ned.3, 21.40-22.35u.

KUNST & MUZIEK

Reiziger in muziek. In deze laatste uitzending wordt presentator Han Reiziger ondervraagd over zijn muzikale liefdes en interesses. Verder speelt hij samen met Leonardo Amuedo, Harry Emmery en Jan Verweij, twee eigen composities. Ned.3, 11.00-12.00u.

De plantage. Twee uur durende laatste aflevering waarin presentatrice Hanneke Groenteman praat met gasten uit de afgelopen zeven jaar. Rowwen Hèze verzorgt de muzikale intermezzo's. Zie ook artikel Danielle Pinedo. Ned.3, 16.00-18.00u.

Close-up. Portret van het Noord-Hollandse dorp Bergen dat al meer dan 100 jaar een inspiratiebron voor kunstenaars is. Ned.1, 18.29-19.29u.

Marc-Marie rechtstreeks. Live stand-up talkshow van Marc-Marie Huijbrechts vanuit de Watertorenstudio in Amsterdam. Gasten zijn Lori Spee, Sylvia Kristel en Jan Marijnissen. Huijbrechts brak vorig jaar door in de satirische talkshow Dit was het nieuws. Verschillende omroepen boden hem een eigen programma aan. De KRO won. Ned.1, 20.58-21.43u.

Roots & routes. Opnamen van het Dunya Festival met optredens van o.a Khaled en Serdar Ortaç. Ned.3, 22.35-24.00u.

Kunst... omdat het moet. Herhaling uit 1997 van het portret van kunstenaar Pablo Picasso (1881-1973) de beste en meest invloedrijke kunstenaar van de vorige eeuw. Ned.3, 0.57-1.48u.

FILM

Krummerne (Sven Methling, 1991, Denemarken). Verdienstelijke jeugdfilm. Veelgeplaagd jochie ontpopt zich dankzij bankrovers tot held. Ketnet, 11.05-12.30u.

. West Side Story (Robert Wise & Jerome Robbins, 1961, VS). Klassieke verfilming van Leonard Bernsteins musical over jeugdgangs in New York werd symbool van vrijheid en verzet voor wie toen jong was. Vele Oscars. Natalie Wood en Richard Beymer zingen met de stemmen van Marni Nixon en Jimmy Bryant. Ook met Rita Moreno. SBS6, 12.55-15.30u., met reclame.

. Ai xuoi van ly/The Long Journey (Le Hoang, 1997, Vietnam). Even zorgvuldige als opstandige Vietnamese roadmovie over twee Vietcongsoldaten die in 1981 de beenderen van een gestorven kameraad per trein, bus en brommer naar zijn familie in het noorden terugbrengen. Een van hen droomt dat het al zo ver is, terwijl de reis doorgaat in een steeds leger landschap. Ned.3, 13.03-14.42u.

Du mein stilles Tal (Leonard Steckel, 1955, West-Duitsland). Plattelandsmelodrama. Zwanger meisje, verlaten door haar grote liefde, trouwt met tien jaar oudere hereboer. ZDF, 13.50-15.20u.

Excessive Force (John Hess, 1993, VS). Actiethriller. Agent Thomas Ian Griffith geeft de drugsmafia van Chicago van katoen. V8, 22.00-23.25u., met reclame.

Staggered (Martin Clunes, 1993, Engeland). Televisie-komiek Martin Clunes regisseert zichzelf in low-budget-road-movie-klucht in de stijl van de sitcom. Aanstaande bruidegom belandt, door toedoen van zijn vermeende beste vriend, poedelnaakt op het strand van een Schots eiland. BBC1, 0.25-1.55u.

Abbott and Costello Meet Captain Kidd (Charles Lamont, 1952, VS). Beschamende klucht waarin melige komieken het aan de stok krijgen met piraat Charles Laughton. Maandag, BBC2, 10.00-11.10u.

. To Have and Have Not (Howard Hawks, 1944, VS). Met Casablanca in het achterhoofd gemaakt meesterwerk, vrij naar het verhaal van Hemingway, koppelde debuterende Lauren Bacall aan haar latere echtgenoot Humphrey Bogart. Op het Martinique van de Tweede Wereldoorlog biedt vissersbootkapitein Bogart helpende hand aan Franse verzetsleider en valt hij voor onderkoelde Bacall. Walter Brennan speelt de alcoholistische bootmaat. Dit is de film met het fameuze `just whistle'. Maandag, BBC2, 11.10-12.45u., zw.

Far from Home: Adventures of Yellow Dog (Phillip Borsos, 1995, VS). Jongensavontuur. Jochie en zijn labrador lijden schipbreuk. Maandag, BBC1, 12.05-13.15u.

. Key Largo (John Huston, 1948, VS). Schitterend gespeeld gangsterdrama, doordrenkt met naoorlogse desillusies. Verbitterde crimineel Edward G. Robinson gijzelt gasten, onder wie oorlogsveteraan Humphrey Bogart, in door orkaan bedreigd hotel in Florida. Maandag, 12.45-14.20u., zwart-wit.

Herbie Goes Bananas (Vincent McEveety, 1980, VS). Vierde, laatste en moeizaamste familiefilm over een Volkswagenkever met een eigen willetje, uit de koker van Disney. Maandag, BBC1, 13.45-15.15u.

Lassie (Daniel Petrie, 1994, VS). Negende bioscoopfilm voor de jeugd rond gelijknamige hond. Puberzoon van gebroken, zojuist naar het platteland verhuisd stadsgezin, kikkert op onder invloed van Lassie. Maandag, BBC1, 15.15-16.45u.

Dunston Checks in (Ken Kwapis, 1996, VS). Voor kinderen onweerstaanbare klucht waarin dievenhulpje annex orang-oetan Dunston een chique New-Yorks hotel op stelten zet, maar zich beschermd weet door het verwaarloosde zoontje van de hotelmanager. Met Faye Dunaway als ambitieuze oudere dame. Maandag, BBC1, 16.45-18.10u.

Nagesynchroniseerd: Hold-Up (Alexandre Arcady, 1985, Fr.). ARD, 15.05-16.45u.; I Was a Male War Bride (Howard Hawks, 1949, VS). ZDF, 15.20-17.00u.; Girls' Night (Nick Hurran, 1998, Eng.). ARD, 23.35-1.10u.; Alligator II - The Mutation (Jon Hess, 1990, VS). ARD, 1.20-2.50u.