Otterpark gered door overname

Het noodlijdende otterpark Aqualutra in Leeuwarden wordt overgenomen door de Brabantse recreatieonderneming Libéma Exploitatie, eigenaar van onder meer Safaripark De Beekse Bergen in Hilvarenbeek.

Het fokstation van de Stichting Otterstation Nederland (SON), dat zich richt op herintroductie van de otter in de vrije natuur in ons land, blijft in Leeuwarden. Het park krijgt een facelift van 11 miljoen gulden en wordt een dierenpark waar naast otters onder meer zeehonden, duinvogels, zeearenden, bunzings, marters, maar ook wolven, elanden en lynxen te zien zullen zijn. Het nieuwe park moet jaarlijks tussen de 80.000 en 120.000 bezoekers trekken uit het hele land.

Aqualutra werd in 1994 geopend en trok de laatste jaren minder dan 40.000 bezoekers. Mede door een ongunstige aanbesteding kampte het park van meet af aan met hoge financieringslasten. Vorig jaar vroegen enkele bestuursleden van de stichting het faillissement aan, omdat er meer dan 2 miljoen gulden aan schuldenlast zou zijn ontstaan.

Libéma neemt voor enkele tonnen aan schulden over, de rest is gesaneerd. Bijzonder is dat de Christelijke Hogeschool Noord-Nederland (CNH) een derde `leerbedrijf' zal gaan opzetten in het park.