Nieuwe partij wil tien zetels

Het bestuur van de nieuwe partij Leefbaar Nederland stapt op als zij bij de komende Kamerverkiezingen, in mei 2002, minder dan tien zetels behaalt. ,,We willen geen splinterpartij zijn'', zegt partijvoorzitter Jan Nagel. ,,We willen invloed hebben.'' Nagel denkt de meeste stemmen weg te halen bij de PvdA. Leefbaar Nederland wordt op 10 juni officieel opgericht in Hilversum.

Leefbaar Nederland wil de leden direct betrekken bij de samenstelling van de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma. Die leden komen uit het hele land en zijn meestal actief in één van de ruim achthonderd lokale politieke partijen. Leefbaar Nederland vindt dat burgers in staat zijn hun problemen zelf op te lossen, bijvoorbeeld met behulp van referenda.

Een deel van de partijtop is nog sceptisch over de levensvatbaarheid van de eigen partij. ,,We hebben onze reserves bij Leefbaar Nederland'', zegt bestuurslid Broos Schnetz, die tevens voorzitter van Leefbaar Utrecht is. ,,Er moet eerst een partijprogramma komen dat vernieuwend is en een lijsttrekker die aanspreekt. De vraag is: gaat dat lukken?'' Een ander bestuurslid noemt Leefbaar Nederland `inhoudelijk nog mager' en wijt dat aan de `luiigheid' van Nagel.

Zaterdags Bijvoegsel: pagina 31

    • Jutta Chorus