KINDERARTSEN IN VS WAARSCHUWEN TEGEN TE VEEL VRUCHTENSAP

Kinderen moeten niet te veel vruchtensap drinken, waarschuwt de Amerikaanse vereniging van kinderartsen (AAP). Van te veel vruchtensap kunnen kinderen te zwaar worden, of juist ondervoed raken, hun gebit kan ernstig worden aangetast en ze kunnen maag- en darmstoornissen als diarree en een opgeblazen gevoel krijgen (Pediatrics, mei).

Amerikaanse kinderen van ongeveer een jaar oud drinken gemiddeld 60 milliliter vruchtensap per dag. Dat gemiddelde is verre van verontrustend. Twee procent krijgt echter 450 ml vruchtensap per dag, één procent zelfs 600 ml. Amerikaanse drie- en vierjarigen drinken gemiddeld 180 ml vruchtensap per dag, 10% van hen drinkt het dubbele.

De voedingswaarde van vruchtensap is niet zo gunstig, aldus de kinderartsen. Behalve vitamine C bevat vruchtensap weinig andere vitaminen, maar wel veel suikers. En vruchtensap haalt het wat betreft voedingsvezels niet bij echt fruit. Wanneer kinderen vruchtensap in een pakje met een rietje of in een flesje krijgen, sabbelen ze er veel te lang op, met tandbederf tot gevolg. Naar bed gaan met een flesje vruchtensap is helemaal verkeerd.

Sommige suikers uit fruit worden niet verteerd. Die worden dan door darmbacteriën afgebroken waarbij gassen ontstaan. Overgewicht dreigt als kinderen gewoon blijven eten, naast hun overdosis vruchtensap. Ondervoeding van mineralen en vitaminen dreigt als ze een te groot deel van hun calorieën uitsluitend uit vruchtensap halen en geen andere voeding meer eten.

De AAP adviseert één tot zesjarigen niet meer dan 170 ml vruchtensap per dag te laten drinken. Zeven- tot achttienjarigen moeten het bij 340 ml vruchtensap per dag houden.

Kinderartsen moeten ouders voorlichten over de schadelijkheid van overmatig vruchtensap gebruik door hun kroost. En wanneer ouders bij de dokter klagen over diarree en winderigheid van hun kinderen, zouden artsen moeten vragen of de kinderen misschien veel vruchtensap drinken.

Uit de Nederlandse voedselconsumptiepeiling 1998, vijfjaarlijks uitgevoerd door het Nederlandse voedingscentrum, blijkt dat in Nederland, één- tot vierjarigen gemiddeld 200 ml vruchtensap per dag drinken (twee keer zoveel appelsap als sinaasappelsap), wat dus meer is dan wat de Amerikaanse kinderartsen nu adviseren. Deze Nederlandse cijfers vermelden alleen gemiddelden. Hoe groot de uitschieters in Nederland zijn, iets waar de Amerikaanse kinderartsen zich vooral ongerust over maken, is onbekend.

    • Nienke van Trommel