Israël doelwit Palestijnse aanslagen

Israël is gisteren doelwit geweest van twee Palestijnse zelfmoordaanslagen. Daarbij zijn de drie daders om het leven gekomen en 67 gewonden gevallen.

De Israëlische premier, Ariel Sharon, herhaalde later zijn oproep aan de Palestijnen tot een staakt-het-vuren in de Israëlisch-Palestijnse confrontatie die sinds het begin op 28 september meer dan 500 mensen het leven heeft gekost, in overgrote meerderheid Palestijnen. Israël van zijn kant zou het eenzijdige bestand dat het sinds woensdag nakomt, nog enkele dagen handhaven, aldus Sharon, die onder zware druk van zijn rechterzijde staat om hard terug te slaan.

Het fundamentalistische Islamitische Jihad eiste de verantwoordelijkheid voor zich op voor de zelfmoordaanslag in de stad Hadera, waarbij twee Palestijnen zich in hun auto opbliezen terwijl ze op een autobus inreden. Bij deze aanslag vielen de 67 (licht)gewonden. De Islamitische Jihad sprak van een ,,geschenk aan het Libanese volk'', ter gelegenheid van de eerste verjaardag van de Israëlische terugtrekking uit Zuid-Libanon na een bezetting van 22 jaar.

Enkele uren tevoren had een Palestijnse vrachtwagenchauffeur een zelfmoordaanslag gepleegd op een Israëlische legerpost in een bezet deel van de Gazastrook. De Israëlische militairen in de post bleven ongedeerd. De fundamentalistische Palestijnse beweging Hamas liet weten de man op zijn missie te hebben gestuurd om Israël te ,,straffen voor zionistische misdaden'' tijdens de Palestijnse opstand tegen de Israëlische bezetting.

Het Palestijnse leiderschap heeft Israël beschuldigd van de dood van een lid van Yasser Arafats Al-Fatah, die gisteren de dood vond toen zijn auto bij Nablus op de Westelijke Jordaanoever explodeerde. Volgens Israëlische bronnen echter ontplofte een bom die het slachtoffer bij zich had. Enkele andere inzittenden van de auto werden gewond.

In West-Jeruzalem zoeken honderden hulpwerkers nog steeds naar overlevenden onder het puin van feestzaal Versailles waarvan de vloer donderdagavond inzakte tijdens een bruiloftsfeest. Het dodental stond vannacht op 23, terwijl er 300 gewonden zijn. De politie heeft acht mensen gearresteerd, onder wie de vier eigenaars van de feestzaal.