`Een kleine inspanning'

Terwijl NS in Nederland kampt met een tekort aan treinen, wil het bedrijf treinen laten rijden in Polen. President-directeur Huisinga: ,,Die twee dingen staan geheel los van elkaar.''

De Nederlandse Spoorwegen willen treinen laten rijden in Polen. Deze week heeft NS zich tijdens een handelsmissie in Polen ingeschreven op elf regionale concessies in het noorden van dat land. Ook heeft NS een gezamenlijk bedrijf opgericht met de Poolse spoorwegmaatschappij PKP. Dat heet NS Polska.

Na alle commotie van afgelopen week over het tekort aan treinen en de mankementen daaraan, legt president-directeur Hans Huisinga van NS telefonisch vanaf zijn vakantiebestemming uit dat het een niets met het ander te maken heeft.

Kunt u de reizigers uitleggen waarom u in Polen extra treinen denkt te kunnen laten rijden, terwijl er hier een tekort aan treinen is?

,,Die twee dingen staan geheel los van elkaar. In Nederland hebben we te maken met een beperkt aantal leveranciers van treinen en onderdelen. Dat hoeft in Polen niet het geval te zijn, dat gaat daar heel anders. In Nederland hebben we met zijn allen het maximale gedaan om de problemen op te lossen. We hebben drie jaar geleden alles aan materieel besteld wat we konden bestellen, gehuurd wat we konden huren en we proberen materieel dat we hebben zo snel mogelijk weer op de rails te krijgen.''

Zou alle aandacht nu wellicht toch niet op de binnenlandse problemen moeten worden gericht?

,,Dat wordt bij ons over alles gezegd. Openen we een nieuwe winkel in een station, dan zeggen mensen: waarom heb je geen treinen besteld? We kunnen niet stilstaan. We kunnen die paar man in Polen niet iets anders laten doen omdat we in Nederland nu een paar treinen tekort hebben. De activiteiten in het buitenland staan in geen verhouding tot de binnenlandse activiteiten. Zeg dat we tien man in Engeland hebben zitten en vijf man in Polen. Dat is alles, op de in totaal 20.000 werknemers die in Nederland bezig zijn. Bovendien is bij een aanbesteding de lokale partij altijd de leidende. Het gaat om een kleine financiële inspanning, en een inschrijving bij de Poolse Kamer van Koophandel. Zelf heb ik er ooit eens één uur aandacht aan besteed, niet meer. De binnenlandse activiteiten hebben altijd al onze aandacht gekregen en zullen dat blijven krijgen.''

Wat vindt u van de uitspraken van enkele Tweede-Kamerleden afgelopen week dat ze de directie van NS liever zien vertrekken?

,,Ik vind die opmerkingen niet zo relevant. Alles wat ik gezegd heb, heb ik al vele malen eerder gezegd. Ik begrijp die hele opwinding niet zo.''

    • Esther Rosenberg