DUO FOXX

Tegenwoordig mag het soul-duo Inez & Charlie Foxx goeddeels vergeten zijn, in de jaren zestig scoorden ze behoorlijk wat hits. Hoewel succes in Engeland tot 1969 ontbrak, traden broer en zus Foxx daar vaak op, omdat ze zich de bewondering van de Rolling Stones en de Beatles graag lieten aanleunen. Inez & Charlie Foxx werden aanvankelijk bij het Sue-label klaargestoomd voor een rol als opvolgers van Ike & Tina Turner. Toen ze platen gingen maken voor het Dynamo-label, gerund door Inez' echtgenoot Luther Dixon, gingen ze een meer eigen koers varen. Ze beheersten een breed scala aan aspecten van de soul, zoals blijkt uit deze 24 nummers tellende compilatie. `Baby Drop A Dime' neigt naar het luchtige Motown-geluid, het doodgezongen `Vaya Con Dios' wordt effectief nieuw leven in geblazen, `Fellows In Vietnam' is een dramatische protestsong. Inez blijkt aanzienlijk beter te kunnen zingen dan haar broer, maar zijn donkere tussenzinnen zorgen toch steevast voor een effectief contrast. Erg fraai is het tweeluik `I Stand Accused/Guilty', het eerste een prachtige uitvoering van Jerry Butlers klassieker, het tweede een zelfgeschreven `sequel'. Met deze goed verzorgde compilatie blaast het reissue-label Kent opnieuw zinvol stof af van een vergeten stuk soulhistorie.

Inez & Charlie Foxx: The Dynamo Duo (Kent CDKEN 193) distr. Munich

    • Jacob Haagsma