Draken

Sinds deze week draait de nieuwste Pokémonfilm – In de greep van het onbekende – in de bioscopen. De fut is eruit, merkte recensent Pieter Steinz woensdag in deze krant op. Zowel de plaatjes als de serie zelf zijn niet meer zo populair als twee jaar geleden. Inmiddels kijkt iedereen naar een andere Japanse animatieserie: Dragonball.

De populariteit van deze tekenfilm gaat veel ouderen het verstand te boven. Wie slechts af en toekijkt, zal zich ergeren aan de vele figuurtjes met ingewikkelde namen, de overbekende grote Japanse tekenfilmogen en de luidruchtige vechtscènes, die vereisen dat de afstandsbediening binnen armbereik ligt zodat het geluid onmiddellijk zachter kan. Toch kan Dragonball opmerkelijk verslavend zijn.

De tekenfilm bestaat uit drie delen – Dragonball, Dragonball Z en Dragonball GT – en beslaat meer dan 500 afleveringen. Het verhaal begint op het moment dat het jongetje Goku ontdekt dat hij afstamt van de Saiya-jin, een meedogenloos volk van de planeet Vegata, dat de aarde wil veroveren. Om de heerschappij te verkrijgen moeten de Saiya-jin zeven ballen verzamelen, de dragonballs. Tezamen kunnen ze een draak tevoorschijn toveren die wensen vervult.

Goku probeert samen met enkele vrienden het kwaad te bezweren, en in de traditie van koning Arthur ondernemen ze een queeste om de drakenballen te vinden. Zij willen de draak vragen om hun gedode vrienden tot leven te wekken.

In tegenstelling tot de meeste tekenfilms die, zoals bijvoorbeeld Tom and Jerry, even dom en oud blijven, maken de karakters in de Dragonball-saga wel degelijk een ontwikkeling door. In Dragonball Z, nu dagelijks bij Cartoon Network, groeit de kracht en macht van de hoofdrolspelers, en heeft Goku bijvoorbeeld een zoontje.

De tekenfilmsaga is zelfs tamelijk onschuldig te noemen – onschuldiger dan veel soaps die net zo lang draaien, en nog ingewikkelder plots hebben. Er wordt in Dragonball veel gevochten, dat wel, maar er wordt voortdurend gehamerd op het belang van vriendschap, het overwinnen van angst en teamwork. Zo kan zelfs een tekenfilm nog leerzaam zijn.

Dragonball Z, Cartoon Network, op werkdagen van 17.10-18.00u. en dagelijks herhalingen om 21.00u.

    • Titia Ketelaar