Dorpen Macedonië heroverd

Het Macedonische leger zegt de dorpen Vaksince en Lojane op de Albanese rebellen te hebben heroverd. Ruim 2.000 inwoners uit het gebied, voornamelijk Albanese boeren, zijn naar Zuid-Servië en Kosovo gevlucht.

Op de tweede dag van een grootscheeps offensief tegen de Albanese rebellen in het noorden van het land gebruikte het leger tanks, artillerie en gevechtshelikopters. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken verklaarde gisteravond dat Vaksince en Lojane leeg waren. ,,Iedereen, burgers en rebellen, was verdwenen.''

Intussen groeit het onderlinge wantrouwen in de regering van nationale eenheid. Afgelopen week hebben de leiders van de twee Albanese partijen in deze regering, Arben Xhaferi van de Albanese Democratische Partij (PDSh) en Imer Imeri van de Partij voor Democratie en Welvaart (PDP), een akkoord over ,,gezamenlijke actie'' gesloten met de rebellen.

Deze, geheime, besprekingen hebben tot veel kritiek geleid van de Slavische Macedoniërs in de regering. Zij stellen zich op het standpunt dat met ,,terroristen'' niet wordt onderhandeld. De internationale gemeenschap heeft zich achter hen geschaard.

De guerrillastrijders vechten sinds enige maanden tegen het leger en de politie in Macedonië. Ze zeggen te vechten voor een betere behandeling van de Albanese minderheid in het land, maar ze zouden ook uit zijn op aansluiting van een deel van Macedonië bij het naburige Kosovo.