DOPPERTJES EN WORTELTJES

In haar boek 50 Great Curries of India uit 1995 verklaart Camellia Panjabi het hoe en waarom van de vele ingrediënten die voor een kerriegerecht gebruikt kunnen worden. Sommige ingrediënten worden gebruikt om een gerecht dikker te maken, andere voor de kleur, geur of een zure smaak. Uien bijvoorbeeld spelen twee rollen: als ze gepureerd of licht gebakken worden, kunnen ze als bindmiddel dienen, terwijl ze als ze mooi diepbruin gebakken worden ook een prachtige kleur opleveren. In dit recept speelt de ui die dubbelrol.

Pel de uien en snipper ze. Verhit de olie in een grote koekenpan op een laag vuur en schep er de uien door. Laat onder af en toe omscheppen 35 tot 45 minuten fruiten tot ze mooi goudbruin zijn.

Doe intussen de tomaten in een kom, giet er zo veel kokend water over dat ze onderstaan en laat eventjes staan. Giet ze af en verwijder het vel. Snijd ze in kleine blokjes. Schil de worteltjes en snijd ze in dunne rondjes. Zet de tomaten en worteltjes weg.

Hak de chilipeper fijn. Pel de knoflook en gember en hak ze ook fijn. Schep de chilipeper, knoflook en gember om met de goudbruine uien en laat alles 3 tot 5 minuten zachtjes bakken. Schep er de gemalen koriander, komijn, het chilipoeder en komijnzaad door en laat onder af en toe omscheppen nog 2 minuten bakken. Giet er 4 eetlepels koud water over en schep goed om. Laat het mengsel 3 minuten sudderen.

Doe de tomaten en worteltjes in de pan en schep goed om. Leg het deksel op de pan en laat het mengsel onder af en toe omscheppen circa 15 minuten zachtjes koken op een matig vuur tot de worteltjes gaar zijn. Misschien moet u een paar eetlepels water toevoegen als het mengsel dreigt uit te drogen, maar gebruik zo min mogelijk vocht.

Schep de doperwtjes door het groentemengsel en laat onder af en toe omscheppen en zonder deksel in circa 5 minuten doorwarmen.

    • Kim Maclean