Doden bij botsingen in Berbers Kabylië

In het overwegend door Berbers bevolkte Kabylië hebben zich ook gisteren weer botsingen voorgedaan tussen de Algerijnse gendarmerie en betogers. Bij dergelijke protesten werden donderdag twee jonge betogers door kogels van gendarmes dodelijk gewond. Gisteravond vielen in de stad Tazmalt een dode en vijftien gewonden. Honderden jongeren richtten gistermiddag in Tizi Ouzou, hoofdstad van Kabylië, barricades op en staken die in brand. Een Algerijnse journalist die de protesten versloeg, werd door een gendarme mishandeld. In Kabylië, ten oosten van Algiers, is het al wekenlang onrustig. De Berbers eisen de terugtrekking van de gendarmerie die verantwoordelijk wordt gesteld voor de dood van tientallen betogers bij het neerslaan van protesten in de laatste week van april. Op de achtergrond speelt het algemene gevoel onder Berbers dat zij als tweederangsburgers worden behandeld. Ook de slechte economische toestand speelt een rol.