`De houding van ABP is hypocriet'

Numico zou zich wat vriendelijker moeten opstellen tegenover de aandeelhouder, stellen pensioenfondsen. ,,Waarom?'', vraagt topman Van der Wielen zich af. ,,ABP is nooit in ons geïnteresseerd geweest.''

Een lage beurskoers? Eigen schuld, dikke bult. Pensioenfondsen vinden dat Numico (klinische- en babyvoeding en vitaminepillen) de huidige lage koers vooral aan zichzelf heeft te danken. In zes maanden tijd verloor het fonds ruim 30 procent van zijn waarde. Het bedrijf gokt inmiddels op een fusie met een farmaceutisch concern om in de toekomst te kunnen blijven groeien.

Grote beleggers als ABP en het Spoorwegpensioenfonds wijzen de verklaring van Numico-chef Hans van der Wielen van begin deze maand voor de koersval af. Numico is volgens de bestuursvoorzitter op de beurs een aantal keren speelbal geworden van hedge funds (speculerende beleggingsfondsen). Nee, zeggen de pensioenfondsen, Numico moet gewoon vriendelijker worden voor de aandeelhouders en zijn beschermingswal afbreken.

Van der Wielen schudt in zijn werkkamer meewarig het hoofd. ,,Sinds het verschijnen van het rapport van de commissie-Peters over corporate governance, stellen pensioenfondsen zich opeens actiever op. Ik vind de houding van ABP hypocriet. Voorheen hoorde je ze nooit. We hebben ABP drie jaar geleden een presentatie aangeboden, maar ze waren niet geïnteresseerd. Ze zijn nooit geïnteresseerd geweest in het wel en wee van onze onderneming. APB zei laatst er trots op te zijn dat het slechts 3 procent van zijn vermogen in Nederlandse aandelen belegt en ondertussen wil het ook inspraak hebben. Vreemd.''

Volgens de pensioenfondsen behoort Numico (met onder meer het structuurregime en gecertificeerde aandelen) tot een van de best beschermde beursfondsen op het Damrak. Beleggers zijn zo goed als monddood gemaakt. ,,Wij staan altijd open voor aandeelhouders,'' stelt Van der Wielen echter. ,,Wij houden voortdurend roadshows en ontvangen regelmatig investeerders. Als een paar grote aandeelhouders zouden opstaan die over ons beleid willen praten, kan je dat moeilijk negeren. Anders heb je zo een rel. Maar als je ziet hoeveel aandelen ABP bij de vergadering had aangemeld, dat waren er bijna net zo veel als van de aanwezige bestuurders, inclusief mijzelf. Dat zijn er niet zo veel. ABP durft niet eens te laten zien hoeveel aandelen het bezit.

,,Ik heb altijd gezegd dat een hoge beurskoers de beste bescherming is. Ik bestrijd dat onze beschermingsconstructies negatief werken voor de koers. We hebben het bedrijf niet dichtgetimmerd. Onze beschermingsconstructies hebben we alleen opgezet voor raiders, die het bedrijf kopen en vervolgens opknippen. Een goed bod, waarbij aandeelhouders ook een mooie plus kunnen maken, van een serieuze onderneming, kunnen ook wij niet tegenhouden.''

,,Wij hebben uitgerekend dat een gemiddelde aandeelhouder maar 60 dagen in Numico zit. Beleggers, ook de onze, zijn geen aandeelhouders maar meer en meer aandelenhandelaren. Moet je die over de toekomst van je onderneming laten meebeslissen? In Nederland wil men naar het Angelsaksische model toe, waar aandeelhouders het nog meer voor het zeggen hebben, en eist men meteen dat alle beschermingsconstructies de deur uit worden gedaan. Dat is aardig, maar dan moet er ook een SEC-achtige instantie (Amerikaanse beurswaakhond, red.) komen, die bijvoorbeeld hedge funds die zich met dubieuze praktijken bezig houden, aanpakt. In Nederland is het voorlopig nog altijd makkelijker om een topman van een groot concern aan te pakken dan een grote bank.''

Want volgens Van der Wielen is er gemanipuleerd met informatie en zijn er hedge funds geweest die daar misbruik van hebben gemaakt. ,,Met een hedgefunds op zich is niks mis. Maar wel als er met informatie wordt gemanipuleerd. Dat is bij ons gebeurd. Wij weten van een analist die van te voren zijn rapport over ons bedrijf heeft besproken met een hedge fund. Die heeft vervolgens geanticipeerd op de marktreactie op dat rapport. Ik kan dat aannemelijk maken. Gemiddeld worden er 2 miljoen stukken verhandeld, maar toen dat negatieve rapport uitkwam, waren het er 12 miljoen. Dat spelletje heeft zich een paar keer herhaald. Wie betaalt hiervoor de rekening?''

    • Philip de Wit
    • Frits Baltesen