Cipollini wint voor 31ste keer etappe in Giro

De zesde etappe van de Ronde van Italië is gisteren gewonnen door de Italiaan Mario Cipollini. Het was de 31ste zege van de sprinter in de Giro. De Italiaan Dario Frigo blijft leider in het klassement.

Met zijn 31 ritzeges evenaarde Cipollini het record van Learco Guerra, die tussen 1930 en 1937 evenveel etappes won in de ronde van Italië. Cipollini: ,,Ik heb daar veel respect voor, maar ik ben nog niet klaar.'' De sprinter richt zich nu op het record van Alfredo Binda, die tussen 1925 en 1933 41 ritten veroverde. ,,Dat is te doen'', stelde Cipollini gisteren zelfverzekerd vast.

De renners arriveerden met bijna drie kwartier vertraging in de aankomstplaats Rieti. Zij hadden halverwege uitbundig geprotesteerd tegen de handelwijze van sommige motorrijders tussen het peloton.

Zo werd een groepje van zes renners aangereden, van wie de Spanjaard Jesus Mazano het meest serieuze slachtoffer was. Hij moest in het ziekenhuis worden behandeld vanwege verwondingen aan zijn hoofd.

In het spectaculaire slot van de rit van Nettuno naar Rieti over 153 kilometer veroverde Cipollini ook nu weer op de macht en met veel souplesse de dagzege. Imponerend was het wat `mooie Mario' liet zien. Danilo Hondo, al twee keer winnaar van een etappe in deze ronde, werd tweede.

Jeroen Blijlevens werd slechts vijfde. De Nederlander wacht nog steeds op zijn eerste overwinning. Hij zat goed mee in de beslissende slag, maar moest het op kracht af laten weten tegen Cipollini.

De Lotto-sprinter staat intussen onder een steeds groter wordende druk. Zo goed als zijn ploegmakker Rik Verbrugghe reed in het openingsweekeinde, met de winst in de proloog en twee dagen drager van de roze leiderstrui, zo moet de Brabander het steeds weer afleggen tegen de concurrenten.

Blijlevens kwam dit seizoen tot dusver niet verder dan tweede plaatsen tijdens in strijd om de Scheldeprijs en in een rit in de Vierdaagse van Duinkerken. In Rundum den Henninger Turm eindigde de sprinter als vijfde in de eindrankschikking.