Britse minister: landbouw mag meer kosten

De Europese landbouw moet grondig hervormd worden en dat kan ertoe leiden dat het Verenigd Koninkrijk de zwaarbevochten korting op zijn contributie aan het gemeenschappelijke landbouwbeleid moet opgeven. Dat zegt Nick Brown, de Britse minister van Landbouw, vandaag in een gesprek met deze krant.

Brown is de eerste Britse bewindsman die toegeeft dat de zogeheten rebate kan sneuvelen. Deze korting werd in 1984 bedongen door premier Thatcher, omdat de Britten relatief weinig van de landbouwsubsidies profiteerden.

,,Als Europeanen moeten we nadenken over herverdeling van de lasten'', aldus Brown. Hervorming van het landbouwbeleid met het oog op uitbreiding van de Europese Unie naar het oosten ,,kan op middellange termijn gevolgen hebben voor de Britse kortingsregeling''. Concrete bedragen noemt hij niet.

Premier Blair wil in de EU een voortrekker zijn bij de uitbreiding en bij hervorming van de landbouw. In ruil daarvoor zou Blair mogelijk willen toegeven inzake de rebate. Hij noemde het afschaffen van de korting in 1999 nog ,,niet onderhandelbaar''. ,,Onze bijdrage aan de Unie is de één-na-hoogste en blijft dat ook na uitbreiding'', zei hij toen. ,,We hoeven er niet beter van te worden, zolang we er niet slechter van worden.''

Brown gelooft dat de recente uitbraak van mond- en klauwzeer de noodzaak onderstreept van hervorming van de Europese landbouw. Hij herhaalt woordelijk de wens van zijn Duitse collega Renate Künast om in de nationale landbouw het accent te verleggen ,,van kwantiteit naar kwaliteit''. Britse boeren moeten volgens hem niet langer productiesubsidies krijgen, maar beloond worden als ,,hoeders van de countryside''. Staatsinterventie moet duurzame landbouw en natuurbehoud bevorderen, aldus Brown.

Interview Brown: pagina 18

    • Hans Steketee