Bouterse tekent register Derby

Voormalig legerleider Desi Bouterse van Suriname heeft deze week het condoleanceregister getekend van de afgelopen zaterdag overleden vakbondsleider en politicus Fred Derby. De voorman van de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) was de enige overlevende van de decembermoorden in 1982, die werden gepleegd onder verantwoordelijkheid van Bouterse. De toenmalige bevelhebber liet Derby, om nooit opgehelderde redenen, als enige in leven.

Bouterse zei het jammer te vinden dat ,,de publieke opinie vooral de minnetjes en niet de plusjes'' in zijn relatie met Derby benadrukte. Hij verwees naar de tijd dat Derby tijdens de coup van 1980 de militairen korte tijd adviseerde. Recent nog uitte Bouterse scherpe kritiek op Derby die de belangrijkste katalysator was in het justitiële onderzoek tegen hem.

Voor de radiozender van zijn politieke partij NDP zei de huidige parlementariër Bouterse deze week nog dat ook iemand die een ,,boel blabla'' verkondigt, moet beseffen dat er ineens een einde kan komen.

Fred Derby wordt vandaag met staatseer op de begraafplaats Mariusrust in Paramaribo begraven. Rond dezelfde tijd zijn er in Amsterdam en Rotterdam herdenkingsdiensten.