Boem

,,Dames en heren, ik, Maartje van Weegen heet u hartelijk welkom hier in Amsterdam. 2 februari 2002! Eindelijk is het dan zover. Maandenlang is uitgekeken naar deze bruiloft en het belooft een prachtige dag te worden.

Op dit moment is het -15 graden Celsius. Gevoelstemperatuur is -36 graden, maar in de harten is het warmer dan ooit. Want éindelijk gaat prins Willem-Alexander trouwen met zijn grote liefde Máxima Zorreguieta. U heeft gisteravond allemaal kunnen zien hoe de prins rond kwart over elf de finish passeerde van de Elfstedentocht en zich daarna spoedde naar het Thialfstadion voor het galabal dat door de Elfstedentocht in allerijl moest worden verplaatst.

Helaas zijn de meeste vrouwelijke Argentijnse gasten vandaag afwezig wegens een bevroren blaas. Ook is uitgelekt dat Máxima onder haar trouwjurk een skipak aan heeft, omdat zij en haar kersverse man, gelijk na de plechtigheden, met de helikopter van Adam Curry en Patricia Paay naar Lech zullen vliegen.

Wij schakelen over naar Joop van Zijl die in Argentinië staat bij het huis van vader en moeder Zorreguieta. Joop, kom er maar in!

We hebben even geen contact met Joop. We proberen hem wakker te maken en schakelen dan snel weer over naar Argentinië.

Wat valt er te zeggen over rellen en onlusten? Vorige week, na de mislukte en laffe moordaanslag op minister Van Boxtel van Integratiebeleid – die is opgeëist door de Veluwse fundamentalisten als protest tegen Van Boxtels keuze voor imam Sheila Sjal Mereetroeste als voorganger tijdens de kerkelijke inzegening van dit huwelijk – zijn de veiligheidsmaatregelen verscherpt.

In Amsterdam ligt geen weg, plein of straat opengebroken om rondvliegende stenen te voorkomen, en dat is een unicum.

De vrouwelijke bruiloftsgasten zullen in het kader van de integratie naast hun hoed ook een sluiertje dragen met de leus: `Steun de HEMA'.

De nieuwe minister van Verkeer en Waterstaat Huisinga heeft de Nederlandse Spoorwegen gewaarschuwd zich aan alle gemaakte afspraken te houden. Dat betekent dat alle treinen die uit Amsterdam vertrekken bij Leiden stil zullen blijven staan tot 15 februari.

Elk kwartier zal er, bij wijze van eerbetoon, met nieuw materieel een rondje rond de Nieuwe Kerk worden gereden en voor het vervoer van de koninklijke gasten zet de RVD bussen in.

Wij schakelen over naar Henny Stoel, die op dit moment naast Frans Molenaar staat en die meer kan vertellen over de bruidsjurk van Máxima. Henny? Kom er maar in.

Zij zit klem in het pashokje. We komen zo bij d'r terug.

Wat valt er nog meer te vertellen? De gezamelijke bachelors party was een groot succes. Prinses Irene, Margriet en Christina voerden een hilarische `Dwaze Tantes van het Oranjeplein'-sketch op. Máxima heeft voor Willem-Alexander het lied Telkens weer gezongen.

Ik zie op dit moment Anton Geesink en Rene Froger de kerk binnen komen. Zij zijn de getuigen van Willem-Alexander. Beiden hebben een baard laten groeien in het kader van het nieuwe integratiebeleid.

Máxima heeft als getuigen Maradona en prinses Stephanie van Monaco. Het hele circus Renz van Stephanies nieuwe vriend staat in de tuin van Soestdijk als verrassing voor oma.

Er zijn wat protesten van verplegend personeel, havenarbeiders, WAO'ers, mensen die levensmoe zijn, bange homo's en Rudi Carrell aanhangers. Op dit moment treedt de groep K-otic op en daar zie ik de bus met de koninklijke gasten voorrijden.

Ik zie een man met een prachtig rood jasje op de bus af komen lopen. Nee, het is een vestje, gemaakt van rode staven. Hij roept iets, ik kan het niet verstaan. Ha Max of, Ha Mas of..''

    • Paul de Leeuw