Beroep OM tegen Dover-vonnissen

Het openbaar ministerie tekent beroep aan tegen zeven van de negen vonnissen die de rechtbank in Rotterdam twee weken heeft gewezen in de zogenoemde Dover-zaak. Officier van justitie J. Klunder is het ermee oneens dat de tenlastegelegde `ddoodslag' onbewezen zou zijn.

Klunder vond en vindt dat zeven van de negen verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan doodslag. Ze stopten vorig jaar juni zestig Chinezen in een veel te kleine laadruimte om hen naar Engeland te smokkelen. Van hen bleken 58 bij aankomst in Dover gestikt.

Officier Klunder stelt dat ze wisten of hadden moeten weten dat dit risico aanwezig was. Daarom vroeg hij straffen tot twintig jaar cel.

Maar de rechtbank achtte de doodslag onbewezen en viel terug op `dood door schuld', met de daaraan verbonden veel lagere straffen. Zo kreeg de hoofdverdachte een gevangenisstraf van negen jaar opgelegd.

Een Britse jury oordeelde begin april wel chauffeur Perry W. schuldig aan doodslag. Hij kreeg veertien jaar gevangenisstraf.