Bayern München?

Bayern München won de Champions League door Valencia na strafschoppen te verslaan. Zijn de Duitsers werkelijk de sterkste ploeg van Europa?

Marco van Hoogdalem, speler Schalke 04: ,,Bayern München is niet de beste ploeg van Europa, want die club heeft dit seizoen twee keer van Schalke 04 verloren. Zonder gekheid: Bayern heeft terecht de Champions League gewonnen. Als je Real Madrid en Manchester United opzij zet, is het logisch dat je de meeste aanspraak mag maken op de titel. Bayern heeft een degelijke, moeilijk verslaanbare ploeg. In de finale vond ik vooral verdediger Linke, aanvaller Elber en doelman Kahn sterk. Valencia speelde heel erg angstig, het leek er wel op alsof die ploeg zich had verzoend met het nemen van strafschoppen.''

Rob Reekers, assistent-trainer Rot Weiss Oberhausen en oud-international: ,,Bayern is dé club van Duitsland, de club heeft door het hele land supporters. Een jaar geleden werd gezegd dat het Duitse voetbal failliet zou zijn, maar Bayern heeft die kritiek gelogenstraft. In Europa vormen vijf, zes ploegen de top. Om de Champions League te winnen heb je geluk nodig. Bayern had mazzel, maar bleek ook mentaal sterk te zijn. Kahn en Effenberg geven het team een meerwaarde. Bayern is op dit mo-

ment de sterkste ploeg van Europa.''

Martin Jol, trainer RKC en oud-speler Bayern München: ,,Bayern München is niet de sterkste ploeg van Europa, maar was wél het sterkste team in de finale. Vóór de finale vond ik Manchester United en ook Valencia beter spelen dan Bayern. Die ploegen hebben meer voetballend vermogen en spelen aantrekkelijker dan die Duitsers. Bayern heeft slechts twee spelers die er bovenuit steken: doelman Kahn en aanvaller Elber. Effenberg? Hij is niet meer dan een zeer nuttige teamspeler. Bayern is uitstekend in staat om andere ploegen niet te laten voetballen, het elftal van trainer Hitzfeld speelt vanuit een zeer goede organisatie. Op de momenten dat het erop aankomt, slaat Bayern genadeloos toe.''

Stefan Effenberg, aanvoerder van Bayern München op de Duitse televisiezender RTL: ,,Het is volkomen terecht dat wij de Champions League hebben gewonnen. Als je Manchester United en Real Madrid uitschakelt, verdien je de titel. Wat me telkens weer verbaasde, waren al die mensen die vroegen of we niet bang waren voor teams als Manchester United en Valencia. Ik zeg dan: `Nee, die clubs zijn bang voor Bayern'. Ook de kritiek als zouden wij een defensieve ploeg zijn, is volkomen onterecht. Wij kunnen aanvallen en zijn in staat om een tegenstander negentig minuten lang onder druk te zetten. Vraag maar aan de spelers van Valencia hoe dat voelt.''

Peter van Dijk, secretaris van de Nederlandse fanclub Die Bayern: ,,Het is natuurlijk niet eenvoudig om in Nederland een fanclub van Bayern München te hebben. Wij reizen dan ook altijd met een select gezelschap naar duels van Bayern toe. Voor de finale van de Champions League konden wij helaas geen kaarten krijgen. Hoe de fascinatie voor Bayern is ontstaan? Het is altijd een club geweest met een bepaalde allure en voortreffelijke spelers. In Nederland praten we graag over het Ajax van de jaren zeventig, maar het Bayern München uit dat decennium was zeker net zo goed. Het is wel apart om supporter te zijn van een club die in grote delen van Europa ongeliefd is.''

Sepp Maier, keeperstrainer van Bayern München en oud-international: ,,Bayern München is vooral een mentaal sterke ploeg. Het gaat erom dat je op de juiste momenten piekt. Bij tegenslagen moet je er alles aan doen om uit de impasse te komen. Bayern heeft misschien niet het mooiste voetbal laten zien, maar welke ploeg kan zeventien duels lang mooi voetbal spelen in de Champions League? Bayern voetbalde zeer constant en rekende met alle Europese topclubs af. Natuurlijk ben ik trots op Kahn, hij heeft meesterlijk gekeept. Maar dat is vooral zíjn verdienste. Training of wedstrijd maakt voor hem geen verschil: hij geeft altijd alles.''

    • Marcel Abrahams