Ageletterd

Niet ongeletterdheid maar ageletterdheid is het hedendaagse probleem, volgens de voormalige Amerikaanse top-bibliothecaris Daniel Boorstin. De mensen kunnen wel lezen maar hebben er steeds minder zin in. Leerlingen lezen niet het boek maar bekijken de film of de televisieserie of scannen het uittreksel op internet. In het openbare leven verschijnen steeds meer symbooltjes en tekeningen in plaats van tekst.

Veel studenten maken hun studie af met zo min mogelijk lezen. Docenten corrigeren allang niet meer de spelling of foute zinsconstructies met pijltjes ,,richting oplossing'' in plaats van woorden. De gemiddelde student van de school van journalistiek leest geen krant en hoopt op een plekje bij de redactie van een televisie-talkshow. Volgens gegevens van het Cebuco en het CBS is het aantal kranten per huishouden gehalveerd.

Toch kan de samenleving niet zonder geletterden. Die worden des te beter beloond naarmate ze schaarser zijn. Een medicus moet zijn diagnose aan een collega doorgeven, een accountant moet de belastingwet toepassen, een advocaat moet een dagvaarding kunnen maken en lezen, een rechter moet een vonnis kunnen opstellen. Een rechter kan niet volstaan met: ,,Ik heb zoiets van, deze verdachte is schuldig''.

    • Maarten Huygen