Vrakking steunt officier Teeven

De voormalige Amsterdamse hoofdofficier van justitie H. Vrakking ontkent dat hij in juni 1999 officier van justitie F. Teeven heeft gemaand de gesprekken met topcrimineel Mink K. onmiddellijk te stoppen, zoals minister Korthals (Justitie) woensdag in de Kamer zei. Korthals vindt dat er disciplinaire maatregelen moeten worden getroffen tegen Teeven. De minister haalde Vrakking aan om duidelijk te maken dat Teeven te ver is gegaan door verder zaken te blijven doen met Mink K. Maar Vrakking zei vanmorgen: ,,Teeven moest de gesprekken afbouwen. Ik heb niet gezegd stoppen.''

Korthals liet blijken dat rechtspositionele maatregelen tegen Teeven zullen volgen naar aanleiding van de onderhandelingen die de Amsterdamse magistraat heeft gevoerd met topcrimineel Mink K. De minister geeft hiermee gehoor aan een wens die breed gedragen wordt in de Tweede Kamer, zo bleek woensdag.

Teeven onderhandelde twee jaar geleden met wapen- en drugshandelaar Mink K. Met toestemming van de top van het OM sloot Teeven een overeenkomst met Mink K. waarin strafvermindering werd toegezegd in ruil voor informatie over corruptie bij de overheid en wapenhandel.

De overeenkomst werd in de zomer van 1999 openbaar na een onderzoek van de zogeheten Kamercommissie-Kalsbeek die de erfenis van de IRT-affaire onderzocht. De Kamer was unaniem tegen deze deal met een crimineel die ervan wordt verdacht met hulp van corrupte opsporingsambtenaren minimaal 15.000 kilo cocaïne te hebben ingevoerd.

Korthals zegde de Kamer in juni 1999 toe dat de onderhandelingen met Mink K. onmiddellijk zouden worden stopgezet. Vorige maand bleek echter dat Teeven daarna, op 2 juli 1999, nogmaals onderhandelde met Mink en nog een afspraak voor september had. Het Amsterdamse hof meende daarop dat justitie de vervolging van Mink K., die op 15 september 1999 in Amsterdam werd opgepakt na een enorme wapenvondst, moest staken.

PORTRET TEEVEN pagina 3