`Uitlevering ontvoerder Heineken'

Paraguay zal Heineken-ontvoerder Frans Meijer (46) uitleveren aan Nederland, meldt de Britse krant The Guardian vandaag.

Het Paraguayaanse hof van beroep besliste eerder deze week dat de uitlevering kan doorgaan. Volgens het dagblad kan Meijer, die sinds 1998 in Paraguay gevangen zit, nu alleen nog maar hopen dat het hooggerechtshof de beslissing terugdraait, maar is er geen enkele indicatie dat dat zal gebeuren. Meijers advocaat A. Moszkowicz verklaart dat hij wel gebruik gaat maken van de laatste mogelijkheid tot beroep, en verwacht dat deze procedure misschien nog wel enkele maanden gaat duren. Justitie in Nederland heeft nog geen bericht ontvangen over een uitlevering.

The Guardian noemt Meijer in het artikel de `Ronnie Biggs van de Nederlandse onderwereld', de Britse treinrover Biggs keerde deze maand in Engeland terug, na tientallen jaren in Brazilië ondergedoken te hebben gezeten. Ook zegt het dagblad dat de Nederlandse politie vermoedt dat de ontvoerder `een beslissende hand heeft gehad in de meeste onopgeloste misdaden in Nederland van de afgelopen achttien jaar.' Moskowicz zegt dat Meijer alleen gezocht wordt omdat hij in Nederland nog een straf moet uitzitten, en weet niets van verdere verdenkingen tegen zijn client.

Meijer werd in 1983 samen met vier anderen gearresteerd voor de ontvoering van Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer. Hij wachte zijn proces niet af en ontsnapte in 1985 uit het Pieter Baan Centrum in Utrecht. Later werd Meijer bij verstek tot twaalf jaar cel veroordeeld.

In 1995 spoorde journalist Peter R. de Vries de voortvluchtige crimineel op in Paraguay, waar hij met valse indentiteitspapieren een bestaan als restauranthouder had opgebouwd. De politie vermoedt dat mede-ontvoerder Cor van Hout Meijer in Paraguay geld heeft gebracht. Van de 35 miljoen gulden losgeld die het Heinekenconcern de onvoerders betaalde, is acht miljoen nooit teruggevonden. Meijer is in Paraguay getrouwd, en heeft drie kinderen. Hij verklaarde tegenover De Vries religieus te zijn geworden, en iedere dag spijt te hebben van zijn aandeel in de ontvoering.