Tom Pitstra volgt Singh Varma op

De ongeneeslijk zieke Tara Oedayraj Singh Varma zal dinsdag haar vertrek als Kamerlid voor GroenLinks bekendmaken, en worden opgevolgd door Tom Pitstra, thans lid van de Eerste Kamer voor GroenLinks.

Dat heeft de partij vandaag bekend gemaakt. De Kamervoorzitter zal dinsdag een brief van Oedayraj Singh Varma (52) voorlezen, waarin zij haar vertrek bekend maakt. Zij was in november voor het laatst actief in de Tweede Kamer.

Het moment van haar definitieve vertrek hangt samen met het gegeven dat er over een jaar verkiezingen zijn, zodat er de fractie iets aan gelegen is op volle sterkte te zijn, aldus fractieleider Rosenmöller.

Ook speelt een rol in haar beslissing dat binnenkort een ander Kamerlid van allochtone afkomst zal worden beëdigd. Het gaat hier om de CDA'er Coskun Cörüs. Hij komt in de plaats van het onlangs overleden Kamerlid Eisses.

GroenLinks-senator Pitstra zal zijn zetel in de Eerste Kamer moeten opgeven om lid van de Tweede Kamer te worden. Pitstra, afkomstig uit de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP) en geen onomstreden figuur binnen GroenLinks, staat bekend als een uitgesproken republikein en voorstander van Nederlandse uittreding uit de NAVO.

Dat zijn beide standpunten die binnen de zittende Kamerfractie weinig populariteit genieten. De partijleiding had overigens bij de laatste verkiezingen voor de Eerste Kamer al vergeefse pogingen gedaan Pitstra ervan te overtuigen dat hij niet meer voor de Senaat zou kandideren.