Spionagetoestel mag in delen terug naar VS

De Verenigde Staten ontkennen dat er overeenstemming is over de teruggave van het Amerikaanse spionagevliegtuig dat nog steeds op het Zuid-Chinese eiland Hainan staat. De Chinezen zeggen dat zij ermee hebben ingestemd dat het Amerikaanse vliegtuig, in delen, naar de VS terugkeert. Het vliegtuig, een EP-3E, moest op 1 april een noodlanding maken nadat het in botsing was gekomen met een Chinees F8-gevechtsvliegtuig. De piloot van het Chinese vliegtuig kwam daarbij om het leven.

De VS hadden gehoopt op toestemming om het toestel op Hainan te repareren, zodat het op eigen kracht terug zou kunnen vliegen. Toen bleek dat de Chinezen dat weigerden, stelden de Amerikanen voor om de vleugels en staart van het toestel af te halen en het samen met de romp per vrachtvliegtuig naar de VS terug te brengen.

Volgens de Chinezen is het vliegveld van Hainan niet geschikt voor zo'n groot vliegtuig en moet het in veel kleinere delen worden meegenomen. De Amerikanen zijn daarmee tot nu toe niet akkoord gegaan omdat het zou betekenen dat het 80 miljoen dollar kostende toestel niet meer in elkaar kan worden gezet.