Ruimingen om MKZ voltooid

De ruimingen van bedrijven in gebieden met mond- en klauwzeer zijn woensdag voltooid. In totaal zijn ruim 260.000 koeien, varkens en andere evenhoevigen afgemaakt. Aldus het ministerie van Landbouw.

Het toezicht op veehouderijen op een afstand van drie tot tien kilometer van de besmettingshaarden op de Veluwe wordt versoepeld. Koeien mogen weer naar het weiland, en varkens, kalveren en vleesstieren kunnen onder een aantal voorwaarden weer naar het slachthuis. De belangrijkste voorwaarde is dat dierenartsen geen zichtbare ziekteverschijnselen constateren. Ook moeten bloedtesten worden uitgevoerd.

Toezichtsgebieden kunnen pas vrij van mond- en klauwzeer worden verklaard na de `eindscreening' door de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees (RVV) bij alle bedrijven. Ook deze screening behelst controle op zichtbare ziekteverschijnselen en bloedonderzoek, maar deze mag op zijn vroegst pas 21 dagen na de laatste ruiming plaatsvinden. Het gebied rond de Friese plaatsen Ee en Anjum is vorige week MKZ-vrij verklaard. In Kootwijkerbroek is de eindscreening nog niet afgerond.

Geruimde bedrijven die nieuw vee willen kopen, moeten voldoen aan strenge regels. De RVV moet vooraf toestemming geven, alle dieren moeten zijn getest op MKZ en ze mogen het bedrijf dertig dagen niet verlaten. Sinds het begin van de MKZ-crisis is de ziekte op 26 bedrijven geconstateerd.