Recordverlies voor Mazda: 3,25 miljard

Mazda, de vijfde autofabrikant van Japan, heeft het afgelopen boekjaar, dat op 30 maart eindigde, een recordverlies geboekt van 155,24 miljard yen (3,25 miljard gulden).

Dat heeft het Japanse autoconcern vandaag bekendgemaakt. Vorig jaar maakte Mazda nog een winst van 26,16 miljard yen. In april gaf het al een verlieswaarschuwing.

Het recordverlies betekent een nieuwe tegenvaller voor het Amerikaanse autoconcern Ford, dat een derde van Mazda bezit. In de Verenigde Staten wordt Ford al geteisterd door zijn bandenruzie met Firestone, de dochter van het Japanse autobandenconcern Bridgestone. Na honderd jaar hebben beide deze week de banden verbroken.

Ford, dat bij Mazda de feitelijke leiding heeft, was er de afgelopen drie jaar in geslaagd bij Mazda eindelijk weer winst te maken. Maar Mazda, dat als enige grote Japanse autofabrikant geen productievestigingen in het buitenland heeft, leed vooral op de Europese exportmarkt onder de dure yen en kreeg bovendien op de thuismarkt flinke klappen. De totale omzet daalde met 6,5 procent tot 2,02 biljoen yen.

Het in Hiroshima gevestigde Mazda verwacht dit boekjaar weer winst te maken, maar een gebrek aan nieuwe modellen en een zwakke binnenlandse automarkt kunnen de groei frustreren. Dit jaar zou de omzet stijgen met bijna zes procent. Het recordverlies kwam mede door een gat in de pensioenreserves van 155 miljard yen en extra lasten wegens de vervroegde uittreding van 2.210 man personeel, 410 meer dan verwacht.