Prometheus begint met jeugdboeken

Paniek, dat is de titel van het nieuwste boek van de succesvolle kinderboekenauteur Carry Slee. Paniek verscheen afgelopen woensdag bij uitgeverij Prometheus, die daarmee een nieuwe imprint voor kinder- en jeugdboeken, genaamd Prometheus Lucifer, ten doop houdt.

Slee verliet begin dit jaar haar oude uitgever Van Holkema & Warendorf, een imprint van Unieboek/Van Reemst. ,,We inspireerden elkaar niet meer'', zegt Slee daarover. Ze is tot nu toe zeer te spreken over Prometheus. ,,Het zijn bevlogen mensen.'' Bij de `gewone' uitgeverij Prometheus verscheen onlangs Slee's eerste boek voor volwassenen, Moederkruid. Van dit boek verschenen inmiddels zo'n vijfenzestigduizend exemplaren.

Uitgeverij Prometheus was al voor de komst van Slee bezig om een jeugdboekenfonds op te zetten. Waarnemend uitgever Annette Portegies: ,,Er lag al een plan bij de directie van Perscombinatie Meulenhoff & Co (PCM). Zowel redacteuren als auteurs van Prometheus waren er mee bezig.''

De eerste versie van een nieuw kinderboek, dat eind dit jaar verschijnt, heeft Slee alweer af. ,,Het wordt een wat absurdistisch boek. Ik sla echt een nieuwe weg in.'' Het boek, dat nog geen titel heeft, is bedoeld voor kinderen van acht tot elf jaar.

Minder goed nieuws bij Prometheus/Bert Bakker/Ooievaar was vorige week het vertrek van commercieel directeur Noël Creemers, die het al na vier maanden voor gezien hield. Het snelle vertrek van Creemers roept herinneringen op aan de al even korte carrière bij Prometheus van Onno Blom, die vorig jaar enkele maanden hoofdredacteur van de uitgeverij was.

,,Blom en Noël Creemers hadden beiden geen ervaring in het uitgeversvak,'' verklaart Portegies hun snelle vertrek. ,,Verder is het al een jaar rustig. Plien van Albada - normaal de uitgever, maar nu met zwangerschapsverlof - heeft mensen om zich heen verzameld die lang willen blijven.''

    • Ward Wijndelts