Numico wil fusie met farmabedrijf

Voedingsconcern Numico wil dit jaar tot een fusie komen met een farmaceutisch concern. Bestuursvoorzitter J. van der Wielen geeft de voorkeur aan Novartis, American Home Products of Bristol-Myers Squibb.

,,Als we een combinatie zouden kunnen vormen met één van die drie dan krijg je een wereldorganisatie'', zegt bestuursvoorzitter Van der Wielen. Hij zegt geen concrete gesprekken te voeren, maar heeft de afgelopen weken wel ,,legertjes bankiers'' op bezoek gehad.

Van der Wielen is onduidelijk over de prijs die gegadigden voor Numico moeten betalen, maar vindt de huidige aandelenkoers van zijn onderneming (vandaag rond 46 euro) te laag. Van der Wielen vindt dat 70 tot 75 euro een betere afspiegeling van de waarde van een aandeel Numico.

De drie farma-ondernemingen zouden goed passen bij Numico. Het bedrijf heeft in Europa vooraanstaande marktposities in zuivel en klinische voeding voor ziekenhuizen en is in de VS de grootste in vitamines. Novartis is met haar divisie Consumer Products succesvol op het gebied van klinische voeding, voedingssupplementen en sportdranken. American Home Products heeft vergelijkbare produkten ondergebracht in Wyeth en Bristol-Myers Squibb in Me Johnson.

De lage beurskoers van Numico is een belangrijke reden voor de wijziging van de strategie van de raad van bestuur. In de jaren negentig kon de onderneming met een hoge koerswinstverhouding talloze bedrijven overnemen. Sinds vorig jaar halveerde dat cijfer. Van der Wielen: ,,Met de huidige koerswinstverhouding van 16 kunnen we eigenlijk geen bedrijf meer overnemen. De lage koers maakt voor ons een aantal dingen onmogelijk.''

De voorkeur van Van der Wielen voor farmaconcerns toont aan dat Numico niet voelt voor een overname door een voedingsbedrijf, zoals Nestlé, Unilever, Danone, Heinz of Abbott Laboratories. Een overname een einde maken aan de zelfstandigheid van Numico. Van der Wielen: ,,Maar onafhankelijkheid staat voor mij niet voorop, ook mijn positie als bestuursvoorzitter niet. Het belangrijkste bij dit soort zaken is aandeelhouderswaarde.''

    • Philip de Wit
    • Frits Baltesen