Nova geeft banden el-Moumni aan Justitie

De actualiteitenrubriek Nova zal het uitgezonden èn ruwe materiaal van het vraaggesprek met de Rotterdamse imam Khalil el-Moumni dat op 3 mei werd uitgezonden en waarin hij zei dat homoseksualiteit een ziekte is die bestreden moet worden, overdragen aan het onderzoeksteam van de politie Rotterdam-Rijnmond.

Nova-hoofdredacteur Gerard Dielessen zag zich genoodzaakt gehoor te geven aan het gerechtelijk bevel. Hij zei vanmorgen: ,,In eerste instantie hebben we geweigerd maar Justitie kwam met een gerechtelijk bevel. We staan het uitgezonden materiaal en wat we ruw gemonteerd hebben nu onder protest af. We vonden het ook niet relevant genoeg voet bij stuk te houden en daarmee de wet te overtreden. Dat zou wellicht een gijzeling tot gevolg hebben gehad en dat vonden wij het niet waard. We staan ook het geluid af van een deel van de preek die wij een week later op 11 mei in de moskee hebben opgenomen.''

Een tweede argument om aan het justitieel bevel te voldoen was volgens Dielessen de opvatting dat het televisiepubliek zou kunnen gaan denken dat Nova iets te verbergen zou hebben en onbetrouwbaar zou kunnen zijn. Het ligt in zijn bedoeling de tekst van het uitgezonden en opgenomen materiaal integraal, als het is vertaald, op de website van Nova te zetten.