Nederlandse kinderen zingen vals

VEEL KINDEREN IN Nederland zingen vals. En ze kunnen niet goed maat houden. Dat zeggen mensen die onderzoek hebben gedaan naar muziekklessen op de basisschool.

Dat Nederlandse kinderen niet kunnen zingen is `bedroevend', vinden ze bij een politieke partij (de PvdA) in Den Haag.

Daarom heeft die partij deze week aan de regering gevraagd om betere muziekles op school. Er moet meer geld voor fluiten en trommels en wat niet meer komen. En er zouden ook musici les moeten geven op basisscholen.

Dat vinden ze bij de Partij van de Arbeid niet alleen omdat ze zo van muziek en mooi zingende kinderen houden. Maar ook omdat muziekles een `positief effect heeft op zowel taal- als rekenprestaties van kinderen.'

Dus: van zingen ga je beter rekenen en schrijven.

De Kinderpagina vroeg een aantal achtste-groepers in Amsterdam om een reactie op de zang en muziekplannen van de politieke partij.

,,Nou meer muziekles of zangles op school, liever niet, dat wordt saai'', vindt Isa Oxenaar (12) van de Burghtschool in Amsterdam. ,,Als je van muziek houdt ga je buiten school al naar muziekles'', zegt Sandra Kaas (12). Zij zelf gaat op zangles, en Isa gaat op pianoles. ,,Als je meer muziekles krijgt en je vindt het niet leuk, helpt het toch niet'', zegt Isa. ,,Alle kinderen in Nederland hoeven toch niet mooi te zingen?'', vindt Sandra. Cees van Wezel (12) is het met Sandra eens: ,,Ik vind dat kinderen helemaal niet per se moeten kunnen zingen'', zegt hij. Alleen Alex Speet (bijna 13, geen zang- of muziekles) ziet wel wat in de plannen voor meer les in muziek op school. ,,Lijkt me leuk'', zegt hij. Een toevallig passerende ouder zegt dat zij liever heeft dat de kinderen minder vaak naar huis worden gestuurd, omdat er te weinig leraren zijn. ,,Deze week zijn de kinderen al drie keer naar huis gestuurd'', zegt ze.

Heb jij ook een muzieklesmening? Stuur die aan Kinderpagina, Paleisstraat 1, 1012 RB Amsterdam of mail naar cs@ nrc.nl