Moslims praten met Van Boxtel

Vertegenwoordigers van moslimorganisaties hebben woensdag in een gesprek met minister Van Boxtel (Integratiebeleid) verklaard de Nederlandse wet- en regelgeving te respecteren. De minister had de organisaties, die samen meer dan 250 moskeeën vertegenwoordigen, uitgenodigd omdat in de afgelopen weken commotie was ontstaan over homo-onvriendelijke uitspraken van een aantal imams.

Van Boxtel liet zich ervan overtuigen dat geen van de organisaties homoseksualiteit in een kwaad daglicht wil stellen: ,,Als zij zeggen dat ze iedereen respecteren, moet ik hen op hun woord geloven.'' Tijdens het gesprek heeft hij benadrukt dat iedereen zich in Nederland veilig moet kunnen voelen, ,,homoseksuelen, vrouwen en vooral ook moslims zelf''.

Onder de aanwezigen was ook de Rotterdamse imam Khalil el-Moumni, die homoseksualiteit drie weken geleden ,,schadelijk voor de samenleving'' noemde. Hij heeft daarvoor nogmaals zijn excuses aangeboden, verklaarde een woordvoerder van zijn moskee na afloop van het gesprek. Van Boxtel heeft de excuses aanvaard, maar benadrukte dat het openbaar ministerie nog moet uitzoeken of de woordkeus van el-Moumni discriminerend is.

De aanwezige organisaties pleitten na afloop voor de oprichting van één koepelorganisatie voor alle moslims in Nederland. Van Boxtel biedt een helpende hand via ambtelijke ondersteuning.