Leven op de vuilnisbelt of mooie school

STEL JE VOOR dat je woont op een vuilnisbelt, naar school gaat op die vuilnisbelt en na schooltijd ook nog moet werken op diezelfde vuilnisbelt. Voor de kinderen op de afvalberg Bantar Gebang is dat heel gewoon. Bantar Gebang is een van de grote vuilnisbergen van Jakarta, de hoofdstad van Indonesië.

Hoe ze leven en werken laten de kinderen nu zelf zien met foto's die ze van elkaar gemaakt hebben. Maandag gaat in het schamele schooltje (drie lokalen voor 150 leerlingen) op de stinkende vuinisbelt een expositie open met hun foto's.

Er wonen ook Nederlandse kinderen in Jakarta, omdat hun ouders werken bij Heineken, Philips of de ambassade. Die kinderen gaan niet naar de vuilnisbeltschool, maar naar de Nederlandse Internationale School (NIS), met zwembad en sportvelden. Ook zij hebben over hun leven foto's gemaakt. Die worden ook geëxposeerd.

Je kunt dan goed het verschil zien, tussen leven op de afvalberg en leven in een tamelijk luxe omgeving. De kinderen van de afvalbelt gaan ook een kijkje nemen op de Nederlandse Internationale School, en de NIS-kinderen gaan een kijkje nemen op de afvalbergschool. Dat hoort allemaal bij een project dat maandag begint. De foto's worden niet alleen geëxposeerd in de afvalbeltschool en de NIS, maar ook in een boekje dat heet My Life in Indonesia gebundeld. De opbrengst van dat boekje gaat naar de kinderen op de afvalberg. De expositie van kinderfoto's over hun verschillende levens komt misschien ook nog naar Rotterdam. In het boekje staat ook hoe kinderen leven op de afvalbelt, hoe ze plastic, glas, katoen en stukjes bot zoeken, die ze door kunnen verkopen. Er wordt een dag beschreven van kinderen als Desni (8) en Safriti (3) op de stinkende vuilnisbelt.

Dat boekje kun je bestellen, en ook kun je vanuit Nederland de foto's bekijken, vanaf volgende week woensdag, op de website van de Nederlandse Internationale School: www.nis.ir.od