`Kritiek op vuile stroom ongegrond'

Minister Jorritsma (Economische Zaken) bestrijdt dat geïmporteerde stroom `vuiler' is dan de elektriciteit die in Nederland wordt opgewekt. Uit een recent onderzoek van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in opdracht van Greenpeace zou dat blijken.

Jorritsma voelt er wel voor de consument niet alleen te laten weten of er groene stroom gekocht wordt, maar ook van andere stroomsoorten de herkomst te melden (bijvoorbeeld kolen of kernenergie). Zij heeft het stroom-bedrijfsleven gevraagd die informatie voortaan te leveren. Weigeren de stroombedrijven, dan zal op termijn wetgeving volgen om de bedrijven te dwingen deze informatie af te staan.

Momenteel is ongeveer tien procent van de geïmporteerde stroom `groen'. ECN ging in zijn onderzoek uit van de stroom die in 1998 en 1999 werd geïmporteerd in ons land. Ze kregen van belangrijke stroomleveranciers als NUON en Essent echter geen gegevens over hun importcontracten. De onderzoekers stelden dat geïmporteerde energie doorgaans vuiler is dan de in Nederland opgewekte elektriciteit.

In Nederland wordt stroom voornamelijk opgewekt met behulp van het relatief schone aardgas. In Duitsland wordt veel stroom met steenkool en bruinkool opgewekt en in Frankrijk met behulp van kerncentrales. Door de hoge gasprijzen wordt steeds meer stroom geïmporteerd.