Kleine fondsen zetten de toon op rustige beurs

Vooral kleine beursfondsen waren vanochtend op de Amsterdamse beurs populair onder beleggers. Onder de hoofd- en middelgrote fondsen waren geen opvallende stijgers of dalers te zien. Een uitzondering was KPN dat ruim 2 procent verloor. De AEX-index stond tegen de middag op 593,8 punten, een verlies van 0,5 procent.

De grootste stijgers op de Amsterdamse beurs waren zonder uitzondering te vinden onder de kleine fondsen. ICT-bedrijf Management Share steeg met 25 procent naar 0,55 euro, meubelbouwer Dico steeg met ruim 11 procent naar 9,50 euro. De koers van het Californische bedrijf OpenTV, een joint venture van Sun Microsystems en Thomson Multimedia, is sinds 21 mei met ongeveer 60 procent gestegen. Het bedrijf, dat genoteerd is aan de Amsterdamse effectenbeurs, levert apparatuur en software voor interactieve televisie. Ook vanochtend steeg de koers met 10,5 procent naar 16,40 euro. Op 15 mei maakte OpenTV bekend een contract te hebben gesloten met China's grootste kabelbedrijf, Shanghai Cable Network, om de benodigde software te leveren om interactieve televisie in de stad mogelijk te maken.

Onder de hoofdfondsen daalden de koersen van de financials. ABN Amro ging met 0,6 procent omlaag naar 22,52 euro, bankverzekeraar Fortis daalde met 0,2 procent naar 29,43 euro en ING verloor 0,6 procent bij een koers van 76,00 euro. Grootste daler was verzekeraar Aegon. De koers daalde met 2,2 procent naar 33,21 euro.

Onder de technologiefondsen van zowel de AEX- als de AMX-index was de stemming over het algemeen positief als gevolg van de koerswinsten die gisteren tegen het eind van de handel in de VS werden behaald.

Philips stond kort na opening van de beurs in de rode cijfers, maar noteerde tegen het eind van de ochtend een winst van één procent op 35,35 euro. KPN Qwest steeg met 0,1 procent naar 14,79 euro en Midkapfonds ASM International boekte een koerswinst van 2,7 procent op 28,70 euro.

In Tokio daalde de Nikkei-index met 0,9 procent naar 13.765,9 punten. Koersverliezen van aandelen in de bankensector en winstnemeningen waren de oorzaak van het verlies. Van de andere beurzen in Azië eindigde die van Zuid-Korea 0,2 procent lager. In Hongkong sloot de handel met een verlies van 0,9 procent.

In New York bleef zowel de Dow Jones als de Nasdaq het grootste deel van de dag rond de openingskoers balanceren. Pas tegen het eind van de handelsdag kwamen de koersen van met name technologieaandelen in beweging. De Dow Jones steeg met 0,2 procent naar 11.122,4 punten onder invloed van koerswinsten bij Microsoft en Hewlett Packard. De Nasdaq steeg met 1,7 procent naar 2.282 punten. Grootste stijger was netwerkbouwer Cisco Systems.

De koerswinsten in de VS hadden vanochtend nauwelijks gevolgen voor de Europese beurzen. Enkele kleine technologiefondsen met een notering aan de Londense beurs stegen in waarde, maar de FTSE daalde niettemin door verliezen bij farmaciefondsen. De FTSE stond aan het eind van de ochtend op 5.881,3 punten, een verlies van 0,6 procent. In Parijs daalde de CAC-index met 0,9 procent naar 5.606,5 punten. De DAX in Frankfurt daalde met 0,5 procent naar 6.247 punten.