Israël schiet Libanese Cessna neer

Een Israëlische gevechtshelikopter heeft gisteren een Libanees vliegtuigje neergeschoten, toen het het Israëlische luchtruim binnen vloog en niet reageerde op signalen om te verdwijnen. De piloot, de enige inzittende, kwam om het leven.

Het vliegtuigje, een Cessna van een vliegschool bij de Libanese hoofdstad Beiroet, vloog het Israëlische luchtruim vanuit het noorden binnen. Het werd `opgevangen' door twee Israëlische gevechtsvliegtuigen van het type F-16. De piloten ondernamen volgens de Israëlische autoriteiten twintig minuten lang pogingen om de piloot van de Cessna duidelijk te maken dat hij uit het Israëlische luchtruim moest verdwijnen. Toen hij weigerde op de signalen te reageren werden enkele waarschuwingsschoten gelost. Toen opnieuw geen reactie volgde werd de Cessna door een gevechtshelikopter neergehaald. Het Israëlische leger meldde later dat de vrees bestond dat het om ,,een kamikazevliegtuig'' ging waarmee wellicht een terreuraanval op een doel in Israël moest worden gepleegd. De brokstukken kwamen deels in zee, deels op het dorp Mikhmoret terecht. Het lichaam van de piloot sloeg door het dak van een school.

In Beiroet werd later bekendgemaakt dat de piloot, Estefan Nikolian, een 43-jarige Libanees van Armeense afkomst, ,,psychologische problemen'' had. Wegens die problemen was hem enkele dagen eerder te verstaan gegeven dat hij niet meer mocht vliegen. Nikolian, die geen vliegbrevet bezat, mocht wel op de grond oefenen. Gisteren deed hij dat met een instructeur. Tijdens het lesuur startte de man de motor en vertrok onverhoeds. De instructeur werd gewond toen hij door een vleugel van de Cessna werd geraakt. Op twintig kilometer van Beiroet verbrak Nikolian het contact met de controletoren van Beiroet.

De Libanese minister van Transport zei gisteren dat de Israëlische luchtmacht de Cessna binnen het Libanese luchtruim heeft onderschept. Het toestel zou vervolgens naar het Israëlische luchtruim zijn begeleid en daar zijn neergeschoten. Het was gisteren precies een jaar geleden dat Israël het zuiden van Libanon ontruimde.