In Heaven

Hoe lang duurt geluk? Een lome zomer lang, een maand, een week, een dag, zo lang als een avondvullende dronkenschap, of de drie minuten die een springerig Oost-Europees volksliedje duurt? Het is een vraag die zich opdringt bij het bekijken van In Heaven.

Niet dat regisseur Michael Bindlechner bewust aanstuurt op een kristalhelder ogenblik van inzicht waarop alles op zijn plaats valt. Eerder het tegendeel. De hoofdpersonages blijven van begin tot eind ondergedompeld in dromerigheid, de spanning zit vlak onder hun gelanterfanter en kabbelende dialogen.

Hoofdpersoon Csiwi kan zelfs bestempeld worden als het ultieme portret van puberale besluiteloosheid. De frase `Ik weet het niet' ligt hem op de lippen bestorven. Hij vergooit zijn zomer met nachtelijke ritjes in de Mercedes van zijn broer, een beetje dealen en dobberen op een plaatselijk meertje. Zijn vriend Levi heeft een beter omlijnd idee van wat hij met zijn toekomst wil. Een Ferrari en een huis vormen zijn grootste droom, die hij hoopt te verwezenlijken met hard werken in de fabriek. Hij is het zwerven moe en wil niets liever dan zijn wortels diep planten in het dorp waar ze wonen. De Tsjechische Valeska daarentegen is koortsachtig op zoek naar wat zij `de ideale plaats' noemt. Ze heeft er een afbeelding van op een ansichtkaart die ze als een talisman met zich meedraagt, maar weet niet waar de foto gemaakt is.

Onder de warme deken van de zomer stollen de drie vrienden in een routine van nietsdoen. Zonder het te beseffen beleven ze hun mooiste momenten. Regisseur Bindlechner onderstreept het onbewuste geluk met surrealistische beelden van paarse wolkenvelden en onwaarschijnlijk groene weiden, die eens te meer duidelijk maken dat hij een verleden heeft als filmer van commercials.

Heel even staat de tijd stil en het voornemen van het trio om altijd samen te blijven lijkt een kans van slagen te hebben. 's Nachts zitten ze gedrieën aan de rand van de snelweg te staren naar de lichten van het voorbij razende verkeer. En daar blijkt de eenheid van de vriendengroep toch onhoudbaar. Voor Levi vormt de autobahn de begrenzing van zijn veilige plattelandsleven. Valeska ziet er vooral een ontsnappingsroute in. En Csiwi staart er gewoon overheen. Er wordt niet over gesproken maar duidelijk is dat de drie na de zomer ieder hun eigen weg zullen gaan.

Heaven (Michael Bindlechner, Oostenrijk, 1998), VPRO, Ned.3, 23.27-1.07u.

    • Edo Dijksterhuis