Goede tijden Som, Koers op 800 meter

Bram Som heeft gisteren in Nijmegen de 800 meter van de Global Athletics atletiekwedstrijden gewonnen. Dankzij een goede eindsprint passeerde hij in de laatste meters zijn landgenoten Marko Koers en Stefan Beumer. Met 1.46,39 was de 21-jarige atleet bijna twee seconden sneller dan vorige week bij wedstrijden in Hoorn.

Voor Som is 2001 een jaar waarin winnen belangrijker is dan het lopen van snelle tijden. Vorig jaar brak hij met 1.44,01 door als negende atleet van de wereld, maar bij de Olympische Spelen in Sydney werd hij al in de eerste ronde uitgeschakeld.

In wedstrijden net onder het hoogste niveau van de Golden League wil Som in tactisch opzicht ervaring opdoen. ,,In deze race raakte ik bijvoorbeeld ingesloten op het laatste stuk. Hier leer je hoe je rustig moet blijven en op het juiste moment je kansen moet grijpen.''

In de slotfase van de 800 meter leek de winst eerst weggelegd voor de 20-jarige Stefan Beumer, maar die werd bij de inhaalrace van Som uit balans gebracht. Ook Marko Koers kon hem daarna nog net inhalen (1.46,70 om 1.46,71). Beumer traint sinds vorig jaar met Koers bij Theo Joosten van AV Nijmegen.

Na enkele tegenvallende jaren met blessures ervaart Koers, gestrand in de halve finale in Sydney, dat het moeilijk is om terug te keren aan de top. ,,Ik ben mijn onbevangenheid kwijt, maar in iemand als Stefan herken ik mezelf van tien jaar geleden.''

Op de 1.500 meter maakte Gert-Jan Liefers een goede indruk met de derde plaats en een tijd van 3.40,03. De atleet probeert bij de hoofdcoach van de KNAU, Honoré Hoedt, de weg terug te vinden na een lange periode met veel blessures. Hoewel hij pas twee weken geleden voor het eerst atletiekschoenen durfde aan te trekken, komt de kwalificatie-eis van 3.35,00 voor de wereldkampioenschappen in het Canadese Edmonton (van 3 tot 12 augustus) binnen bereik.

De tijd van Stefan Beumer op de 800 meter was ruim voldoende om zich te kwalificeren voor de Europese kampioenschappen voor neo-senioren. Lotte Visschers plaatste zich eveneens voor deze kampioenschappen die in juli in het Olympisch Stadion van Amsterdam worden gehouden. Ze werd met een tijd van 2.05,91 vijfde.