Gemeenten mogen vaker uitbreiden

De uitbreiding van Den Haag per 1 januari 2002 moet een voorbeeld zijn voor mogelijke annexatie van randgemeenten door andere gemeenten in de regio Haaglanden. Zo moet ook Delft kunnen uitbreiden.

Dat vinden de fracties van de coalitiepartijen PvdA, D66 en VVD in de Tweede Kamer.

De drie paarse partijen gaven woensdag hun steun aan het gemeentelijk herindelingsplan voor de regio Den Haag van minister de Vries (Binnenlandse Zaken).

Den Haag krijgt de vinexlocaties Ypenburg en Leidschenveen erbij, een uitbreiding van 15.000 huizen en 300 hectare bedrijfsterrein.

De Kamer stemde ook in met de fusie tussen de gemeenten Pijnacker en Nootdorp en Voorburg en Leidschendam.

De schaalvergroting van de gemeenten in Haaglanden werd uitsluitend gedragen door paars, dat zich bij regeerakkoord aan een herindeling had verbonden. De oppositie, CDA en GroenLinks voorop, had liever gezien dat Den Haag minder grond zou krijgen en de kleinere randgemeenten onaangetast bleven.

De PvdA leek woensdag steun te krijgen van D66 en VVD voor toevoeging van nieuwbouwwijk De Bras in Pijnacker aan Den Haag. Deze wijk maakt ook deel uit van Ypenburg. D66 wil een wijk in Leidschendam, Park Leeuwenbergh, alsnog bij de nieuwe gemeente Voorburg-Leidschendam indelen.

In tegenstelling tot de andere herindelingswijken gaat het om een oude woonwijk, waar volgens D66-woordvoerder Hoekema bovendien een oorlogsmonument staat dat van emotioneel belang is voor de inwoners van Leidschendam.

Het herindelingsvoorstel is het sluitstuk van een meer dan tien jaar durende bestuurlijke strijd in de regio van de randgemeenten tegen een grotere invloed van het armere Den Haag, dat geen grond meer had voor nieuwbouw. Opvallend was dat alle partijen in de Kamer gisteren nog eens met weemoed verwezen naar het mislukken van het oprichten van een stadsprovincie in de regio. Onenigheid over de vorm daarvan leidde in 1996 tot een patstelling in de Tweede Kamer.

Nadat paars zich met een motie-Remkes een jaar later achter een herindeling schaarde, kreeg de provincie Zuid-Holland het verzoek met een herindelingsvoorstel te komen. Toen dat door procedurele bezwaren in de regio niet lukte, ontwikkelde minister de Vries een afgeslankt herindelingsplan. Nootdorp, Rijkswijk, Voorburg en Leidschendam moeten nu grond inleveren.

De provincie heeft zich inmiddels uitgesproken voor uitbreiding van de gemeente Delft. Ten zuiden van Den Haag onderzoeken zeven gemeenten in het Westland de mogelijkheden tot een fusie. Minister De Vries juicht deze initiatieven toe, maar wil het initiatief voorlopig bij de gemeenten en provincie laten.