Fries auteur Hylje Goïnga overleden

De Friese schrijfster Hylje Goïnga is gisteren op 71-jarige leeftijd overleden in Sneek. In de Friese literatuur staat ze bekend als de meesteres van de korte, psychologische roman over relaties. Drie van haar verhalenbundels werden vertaald in het Nederlands, waaronder Vrijende kikkers (1988).

Goïnga werd geboren in IJlst, studeerde een jaar sociologie in Groningen en trouwde in 1953 met Anne Wadman, de latere schrijver. In 1958 werd ze redactielid van het Friese literaire tijdschrift De Strikel, waarin ze, zoals ze zelf zei, `huis-tuin-en-keukenverhaaltjes' schreef. In 1971 volgde haar doorbraak naar een groot Fries lezerspubliek met haar debuutbundel Jantsje...ja heit?, dat ze onder het pseudoniem Martha schreef. Het centrale thema van haar werk is de relatie man-vrouw, waarbij ze het egocentrische gedrag van de man subtiel neerzet. ,,Een man drijft op zijn driften', zei ze ooit. Haar verhalen hebben een tragi-komische, bizarre en feministische ondertoon. Goïnga schreef ook toneelstukken, en publiceerde verhalen in Opzij, Libelle en Margriet.

Gerectificeerd

In het bericht Fries auteur Hylje Goïnga overleden (in de krant van vrijdag 25 mei, pagina 10) is de voornaam van de schrijfster verkeerd geschreven. Die moet zijn Hylkje.